Az angol után a kínai lesz az internet domináns nyelve

Az angol után a kínai lesz az internet domináns nyelve

2011. december 7. 06:24, Szerda
A világhálón egyre több kínaiul tudó ember jelenik meg. Bár az angolul beszélő felhasználók száma eléri az 536 milliót, azonban hosszú távon egyértelműen a kínaiul tudók kerülhetnek fölénybe.

Már 509 millió olyan internetező van, aki beszél vagy olvas kínaiul. Mindez oda vezethet, hogy hamarosan az angol helyett a kínai lehet az internet legtöbbek által használt nyelve. "Az angol - különösen a második világháború óta - globális nyelvvé vált, a világháló pedig felgyorsította ezt a folyamatot. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az angol nyelv nem volt mindig domináns, ezért nem zárható ki, hogy előbb vagy utóbb egy másik nyelv, például a kínai meghatározóbb lesz" - jelentette ki Martin Luginbühl, a Zürichi Egyetem munkatársa.


A folyamat arra vezethető vissza, hogy miközben folyamatosan nő világszerte az internetezők száma, ezzel párhuzamosan fokozatosan csökken az angol nyelvű felhasználók dominanciája. Az angol nyelvet beszélő országokban gyakorlatilag a lakosság jelentős része már rendelkezik internethozzáféréssel, viszont Kínáról még közel sem mondható el, hogy a lakosság nagy része internetezne. Kínának ezen a területen még komoly tartalékai vannak. Ráadásul az ázsiai országban ugyan számos nyelven beszélnek (a médiában a mandarin és a kantoni a legelterjedtebb), az írás viszont gyakorlatilag univerzális.

Felmérések alapján napjainkban az oldalak körülbelül 40 százaléka érhető el angol nyelven, viszont az 1990-es évek közepén ez az arány még több, mint 80 százalék volt. Az internet ugyan hozzájárult ahhoz, hogy az angol nyelv meghatározóvá váljon, viszont ezzel együtt a többi nyelv számára is esélyt teremtett. A mostani folyamat azonban függ a gazdasági, a társadalmi és a politikai fejlődéstől is. Egy domináns nyelv háttérbe szorulásának és egy másik felbukkanásának a folyamata akár több évtizeden keresztül is tarthat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások