Évtizeden át használható Bluetooth-perifériák jöhetnek

Évtizeden át használható Bluetooth-perifériák jöhetnek

2011. december 11. 23:52, Vasárnap
Egy új chip lehetővé teszi a perifériagyártók számára tovább használható Bluetooth-billentyűzetek létrehozását. Az elemmel működtethető klaviatúrák üzemideje akár 10 év is lehet.

A Broadcom BCM20730 típusú chip a gyártó közlése szerint olyan keveset fogyaszt, hogy a Bluetooth-billentyűzetekben legfeljebb tíz évente egyszer kell majd elemet cserélni. Az új klaviatúrák gyakorlatilag bármelyik olyan PC-hez csatlakoztathatók, amelyeket az elmúlt évtizedben Bluetooth-porttal szállítottak ki, illetve amelyekhez a tulajdonosaik vásároltak vagy vásárolnak Bluetooth-adaptert.

Az új megoldás könnyen a jelenleg kapható vezeték nélküli billentyűzetek konkurenciájává válhat. A Broadcom hardver- és szoftverreferencia dizájnnal segíti a perifériagyártókat, az első mintákat már el is juttatta a vállalatokhoz. E minták alapján a cégek saját megoldásokat fejleszthetnek ki és a billentyűzetek mellett más bemeneti eszközöket is tervezhetnek. Ezeknek szintén alacsony lehet a fogyasztásuk, így például a BCM20730-ra épülő Bluetooth-egér is állítólag több évig működhet egyetlen elemmel.

A BCM20730 típusú chip 65 nanométeres gyártási eljárással készül és támogatja egyrészt az USB HID Emulációt (UHE), másrészt a Broadcom saját Zerotouch technikáját. Az új megoldás kompatibilis a Bluetooth 4.0 specifikációival és támogatja a Unicast Connectionless Data (UCD) és az Enhanced Power Control (EPC) szabványokat. Ezenkívül lehetőség van arra, hogy az eszközök tulajdonosai 1.1-es HID-profilt hozzanak létre. Egyelőre még kérdéses, hogy mikor jelenhetnek meg a piacon az első Bluetooth-billentyűzetek és az is, hogy mennyibe fognak kerülni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások