Együttműködik a Globalfoundries és az ARM

Együttműködik a Globalfoundries és az ARM

2011. december 19. 11:03, Hétfő
Egyre több eredménye van a Globalfoundries és az ARM kooperációjának. Drezdában bemutatták egy olyan teljesen működőképes SoC-chip prototípusát, amelynek az órajele 2,5 GHz.

A kétmagos chip 28 nanométeres gyártási eljárással készült, az ARM Cortex-A9 architektúrájára épül és az órajele a teszteken meghaladta a 2,5 GHz-et. Ugyanakkor azt sem a Globalfoundries, sem az ARM nem árulta el, hogy a prototípus mennyit fogyaszt. A chip egyelőre egy úgynevezett Technology Qualification Vehicle (TQV), azonban a Globalfoundries hangsúlyozta, hogy ennek ellenére egy teljesen működőképes termékről van szó. A további célok között szerepel a számítási teljesítmény optimalizálása.

A chipet hamarosan követni fogja az első 20 nanométeres gyártási eljárással készülő modell is. A terveket már megkapta a cég üzeme, a drezdai Fab 1 gyár. Ez a SoC-chip szintén az ARM architektúrájára épül majd, de az egyelőre nem ismert, hogy a prototípus mikorra készülhet el. A Globalfoundries 2009 óta működik együtt a brit ARM tervezőcéggel. A hosszú távú célok között szerepel, hogy a közös termékek egyre több piaci szereplő váljanak vonzóvá, s hogy a Globalfoundries eltávolodjon az AMD-től, ezáltal más cégekkel is kooperálni tudjon. Erre jó példa, hogy a társaság már együttműködik az ARM mellett a Samsunggal is.

Simon Segars, az ARM ügyvezető alelnöke szerint ez az eredmény mérföldkő a Globalfoundries - ARM kooperációban és hogy a jövőben a cél olyan 20 nanométeres gyártási eljárással készülő chipek megalkotása, amelyek kiválóan használhatók a következő generációs mobiltelefonokban és más eszközökben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások