Tömeges öngyilkossággal fenyegetőztek egy kínai Xbox-gyár munkásai

Tömeges öngyilkossággal fenyegetőztek egy kínai Xbox-gyár munkásai

2012. január 14. 07:54, Szombat
A munkakörülmények elleni tiltakozás különös módját választották egy kínai Xbox-gyártó üzem dolgozói. A rossz munkakörülmények miatt tömeges öngyilkosság elkövetésével fenyegetőztek.

Az érintett gyár a Foxconn tulajdonában van és csak Xbox 360 konzolok előállításával foglalkozik. A különös akcióhoz az üzem összes munkatársa, 300 személy csatlakozott. A Want China Times nevű híroldal arról tudósított, hogy a bejelentésre január 2-án, illetve 3-án került sor a wuhani ipari parkban lévő létesítményben azután, hogy a munkások szabályosan elfoglalták a gyárat. A 300 alkalmazott azt tervezte, hogy együtt leugranak az üzem tetejéről. Végül több órányi várakozás után letettek a tervükről, mivel a wuhani polgármesternek sikerült őket meggyőznie arról, hogy ne ugorjanak le és jöjjenek le.

A tiltakozó dolgozók béremelést követeltek, mire válaszul a Foxconn vezetői közölték velük, hogy két lehetőségük van: vagy elfogadják a régi feltételeket és a fizetésüket, vagy végkielégítéssel távozhatnak. A munkások többsége erre úgy döntött, hogy akkor kilépnek. Viszont ekkor nem kapták meg a végkielégítésüket, ezért végső elkeseredettségükben tömeges öngyilkosságot akartak elkövetni.


A Foxconn kínai üzemeiben 2010 óta 14-en vetettek véget önkezükkel az életüknek, közülük tízen tavaly májusig. A dolgozók és a civil szervezetek emiatt folyamatosan támadják a bérgyártásra specializálódott óriáscéget, mondván az kizsákmányolja az alkalmazottait és elvárja tőlük, hogy kibirhatatlan munkakörülmények között dolgozzanak. A cég úgy próbálta meg elejét venni a további öngyilkossági akcióknak, hogy hálókat feszített ki üzemei tetejére.

A legújabb eset azonban már a Microsoft vezetőit is cselekvésre késztette és a Kotaku.com portál szerint az amerikai óriáscég kivizsgálja a történteket. Az amerikai cég hangsúlyozta, hogy nagyon komolyan veszi a beszállítóinál lévő munkakörülményeket és szigorú viselkedési kódexe van a partnerei számára, amelyben leírják, hogy miket várnak el tőlük.


Legutóbb tavaly szeptemberben készült elmarasztaló kínai jelentés az Apple beszállítóiról, amelyek között előkelő helyen van a Foxconn is. A 46 oldalas dokumentum készítői szerint a Foxconn taiyuani gyára olyan mértékben szennyezi a levegőt, hogy a városban lakók egész egyszerűen nem nyithatják ki lakásaik ablakait. A fémes felületek megmunkálása és az irritáló gázok használata miatt a helyi lakosok folyamatosan szem- és nyelőcső-irritációval küzdenek. A Foxconn azután sem változtatott az állapotokon, hogy a helyi kormányhivatal tiltakozott a folyamatos környezet- és egészségszennyezés ellen.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások