Három országban csaptak le a LulzSec hackercsoport tagjaira

Három országban csaptak le a LulzSec hackercsoport tagjaira

2012. március 7. 06:36, Szerda
A hatóságok három országban - az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Írországban - csaptak le az Anonymous hackerhálózathoz tartozó LulzSec csoportra és letartóztatták annak három vezetőjét, további kettő ellen pedig összeesküvés címén vádat emeltek.

A Fox News amerikai tévéállomás értesülése szerint a rajtaütést olyan bizonyítékok alapján hajtották végre, amelyet a LulzSec "Sabu" álnevet használó vezetője, Hector Xavier Monsegur szolgáltatott az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (az FBI-nak). "Ez megsemmisítő csapás a szervezetre nézve. Lefejezzük a LulzSec-et" - jelentette ki a Foxnak az FBI egy névtelenül nyilatkozó vezetője. A LulzCec hackercsoport a hatóságok szerint több milliárd dollárnyi kárt okozott kormányoknak, nemzetközi bankoknak és nagyvállalatoknak. A kalózok egyebek között behatoltak az FBI és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) számítógépeibe is.


Hector Xavier Monsegur több társára terhelő vallomást tett

Monsegur tavaly augusztusban 12 vádpontban vallotta magát bűnösnek, amelyek között szerepelt összeesküvés, több nagyvállalat - köztük a Fox, a Sony Pictures és a PBS amerikai köztelevízió - szerverének feltörése és személyi adatok minősített eltulajdonítása. A 28 éves, kétgyerekes és hivatalosan munkanélküli "Sabu" egyszerre dolgozott az Anonymous, az Internet Feds és a LulzSec nevű csoportnak és a becslések szerint egy mintegy ezer fős, lazán szervezett nemzetközi hackerhálózatot irányított manhattani otthonából.

Az FBI tavaly júniusban leplezte le Monsegurt, aki ezután együttműködő tanúként segítette a további nyomozást. Az ő útmutatásai alapján csaptak le kedden a többi LulzSec-vezetőre. A Fox News szerint ők Ryan Ackroyd ("Kayla") és Jake Davis("Topiary") Londonból, Darren Martyn ("pwnsauce") és Donncha O'Cearrbhail ("palladium") Írországból és Jeremy Hammond ("Anarchaos") Chicagóból.

A hatóságok feltételezése szerint Hammond állhat a Stratfor amerikai biztonságpolitikai elemzőintézet elektronikus levelezésének, valamint hitelkártya-számoknak és más titkos adatoknak az eltulajdonítása mögött. A WikiLeaks február végén megkezdte a Stratfor több mint 5 millió e-mailjének publikálását. Hammond ügyét, aki tagja a WikiLeaks-csoportnak is, külön fogják kezelni. Ackroyd, aki Mosegur helyettese volt, az amerikai szenátus komputerrendszerének sebezhetőségét térképezte fel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások