Idén is nehéz helyzetben lesz a PC-piac

Idén is nehéz helyzetben lesz a PC-piac

2012. március 14. 08:04, Szerda
A Gartner piackutatói abból indultak ki, hogy a globális PC-piac -a tavalyi esztendőhöz hasonlóan - az idén sem fog túl jó eredményeket elérni. Ezen talán csak a Windows 8 megjelenése változtathat.

A táblagépek megjelenése és gyors térhódítása óta az asztali számítógépek és a notebookok gyártói egyre nehezebb helyzetben vannak. Az eladások stagnálnak és a vállalatok egyelőre nem igazán tudják, hogy lelassítható-e, illetve megfordítható-e ez a folyamat vagy sem. Ugyan az idén megjelenik a Windows 8, azonban ez is legfeljebb csak arra lesz elegendő, hogy az eladások maximum 5 százalékkal emelkedjenek. De még ez is kérdéses, hiszen senki sem tudja, hogy a cégek és a felhasználók miként fogadják majd a Microsoft új operációs rendszerét.

A Gartner előrejelzése alapján az idén világszerte 368 millió asztali számítógépet fognak értékesíteni a kereskedők. Ez 4,4 százalékos növekedésnek felel meg a 2011-es esztendőhöz képest, ami komoly előrelépésnek tűnik a 2010-ben eladott 352,8 millió PC után. Ennek ellenére a gyártók közel sem elégedettek az adatokkal. A háttérben az áll, hogy egyre nagyobb kereslet van a táblagépek és az okostelefonok iránt. "Az e-mailek és a közösségi hálózatok használata, valamint az internethez való hozzáférés eddig hagyományosan a PC-khez tartoztak, de mostanában egyre gyakrabban valósul meg tábla PC-k és okostelefonok segítségével. S ezek az eszközök erre a célra bizonyos esetben jobban megfelelnek" - jelentette ki Ranjit Atwal, a Gartner elemzője.


A korábbi évekkel ellentétben napjainkban a felhasználók már nem tekintenek univerzális készülékekként a PC-re vagy a notebookra. Az emberek sokkal inkább meggondolják, hogy mely alkalmazásokat használják és ezek után megvizsgálják, hogy mely eszközök felelnek meg a legjobban az igényeiknek. A PC-gyártók számára a Windows 8 és az ultrabookok jelenthetnek némi reménysugarat, ugyanakkor ha lesz is emiatt pozitív változás, az csak jövőre mutatkozik majd meg az eladási adatokban. A PC-eladások száma 2013-ban 8,5 százalékkal nőhet, mindez azt jelentené, hogy a gyártók éves szinten 400 millió asztali számítógépet és notebookok értékesítenek. Emellett a társaságok abban bízhatnak, hogy a fejlődő országokban egyre több PC-re lesz szükség.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások