Csak regisztrált tagok használhatják a Weibót

Csak regisztrált tagok használhatják a Weibót

2012. március 18. 21:10, Vasárnap
Kínában ismét szigorították az internetezés szabályait. A változások ezúttal a pekingi internetezőket érintik és közülük is azokat, akik rendszeresen használják a Twitterre hasonlító Weibo platformot.

A BBC tudósítása alapján a kínai fővárosban élők a jövőben nem írhatnak álnéven a Weibo oldalain. Aki továbbra is használni szeretné a szolgáltatást, az kénytelen regisztrálni magát, megadni a valódi nevét, a mobiltelefonszámát vagy az igazolványa számát. Az üzemeltetők minden esetben ellenőrzik a megadott adatokat. Aki megtagadja a regisztrációt, az ezentúl csak olvashatja az üzeneteket. Emellett a hatóságok azt is előírják a platform működtetőinek, hogy automatikusan kötelesek minden olyan személyt megfigyelni, akinek több mint 100 000 követője van.

Amennyiben e tagok közül bárki a nemzeti érdekeket sértő üzenetet küld, akkor azt az üzemeltetőknek öt percen belül ki kell törölniük. Az intézkedés célja, hogy megakadályozzák a pletykák és az álhírek terjesztését. A regisztrációs kötelezettség egyelőre csak a pekingi Weibo-használókra vonatkozik, de később kiterjesztenék a nagyobb városokra, például Sanghajra és Kantonra, majd az egész országra is.


A Daily Telegraph arról írt, hogy a Weibót használók száma az elmúlt években közel a háromszorosára nőtt, alighanem ez áll a fokozott ellenőrzés hátterében, és hogy a hatóságok nem az álhírek, hanem a valódi információk gyors terjesztését akarják megakadályozni. A Weibo a Sina nevű internetes konszern tulajdonában van és több mint 250 millió felhasználó látogatja rendszeresen. A Sina becslései szerint az intézkedés ellenére a látogatók 60 százaléka kitart majd a platform mellett, ugyanakkor a fokozódó cenzúra negatív hatással lehet a cég bevételeire.

A regisztrálási ötlet még tavaly decemberben merült fel és az eredeti elképzelés az volt, hogy így bírják rá a bloggereket arra, hogy egyértelműen azonosítsák magukat és ne bújjanak álnevek mögé. A Twitter kínai klónjának számító Sina Weibo az ázsiai államban az egyik legnépszerűbb szolgáltatásnak számít. A fő cél alighanem az, hogy a pekingi kormányt bíráló internetezőket a jövőben könnyebben lehessen azonosítani. A korábban regisztrált embereknek három hónapjuk volt arra, hogy megjelentessék az állami azonosítószámukat, különben törlik őket a mikroblog rendszeréből, míg az új hozzáféréseket eleve csak akkor lehet bejegyeztetni, ha az illető megadja az azonosítószámát. Sanghaj és Guangzhou vezetői már jelezték, hogy hasonló lépést terveznek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások