Megöli a Nokiát a Microsoft-szövetség

Megöli a Nokiát a Microsoft-szövetség

2012. március 25. 11:00, Vasárnap
Ezen a véleményen van a cég egyik egykori vezetője, aki szerint óriási hiba volt a Windows Phone alkalmazása, a platformnak ugyanis nincs jövője. A Blackberry ezalatt hazai pályán is háttérbe szorul.

Tomi Ahonen, aki még 2001-ben hagyta ott a finn gyártót, hogy létrehozza tanácsadói, konzultációs cégét, saját blogjában arról írt, hogy a Nokia számára a biztos halált jelenti a Microsofttal kötött szövetség, valamint a döntés melletti kiállás. Hiba volt átvenni, majd pedig előtérbe helyezni a szoftvercég saját mobil platformját, amely várhatóan nem tud majd megkapaszkodni a kiéleződő versenyben.

Ahonen a brit Kantar Worldpanel adataira támaszkodva jósolja a szomorú véget egykori cége számára, ezekből ugyanis jól kitűnik a visszaesés. 2010 szeptemberében a brit piacon még 23 százalékot birtokoltak a Nokia Symbian és Maemo telefonjai, ez egy évvel később alig 6,7 százalék volt, idén februárban pedig mindössze 4,6 százalékra volt elég a Symbian és a Windows Phone együttvéve. Jellemző, hogy még a nem különösebben erőltetett, a Meego szoftverre támaszkodó N9 forgalma is meghaladta az új Lumia család eredményét, ebből a készülékből ugyanis 1,5-2 millió példány kelt el világszerte a tavalyi év utolsó negyedében, míg a Lumia telefonok alig 600 ezer darabot tudtak felmutatni.

Még csak arról sem volt szó, hogy a Nokiának mindenképpen egy ilyen erős szövetségesre volt szüksége a túléléshez, a Microsoft pedig különösen rossz döntés volt, hiszen a Windows mobil változata nem sok eséllyel kecsegtetett a szegmensben. A régi Windows Mobile eltűnőben van, az új Windows Phone pedig nem tudott javítani a visszaesésen. Az előd 5 évvel ezelőtt még a globális piac 12 százalékát birtokolta, a Windows Phone debütálásakor 5 százalékot mértek, a tavalyi év végén pedig ez alig 1 százalék volt, és ebbe bár beleszámított a Lumia sorozat is. A Nokiának ezért el kell hagynia a platformot, amely soha nem lesz a harmadik választás a vásárlók számára, és el kell távolítaniuk Stephen Elop jelenlegi vezérigazgatót.

A kanadai Blackberry számára sem alakulnak túl jól a dolgok, a friss adatok szerint immár hazai pályán is kénytelenek voltak átadni az első helyet, hiszen tavaly 2,08 millió példányt szállítottak le, miközben az Apple 2,85 millió iPhone telefonnal tudta lefedni a kanadai piacot. A comScore februári adatai szerint az ország okostelefon-tulajdonosainak még 32,6 százaléka használja a RIM fejlesztéseit, 31,2 százalék az Apple aránya, a harmadik pedig a Samsung 11 százalékkal, ám a helycserére minden bizonnyal nem kell sokat várni - hacsak a RIM nem tud valami forradalmit felmutatni saját, szeptemberben esedékes rendezvényén.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások