Tulajdonrészt szerez a Sharp kijelzőgyártó részlegében a Foxconn

Tulajdonrészt szerez a Sharp kijelzőgyártó részlegében a Foxconn

2012. március 29. 00:19, Csütörtök
A két társaság már meg is kötötte egymással az erről szóló globális stratégiai együttműködési megállapodást. Az üzlet értelmében a Foxconn 66,9 milliárd jent fizet a 9,9 százalékos tulajdonrészért cserébe.

A tajvani székhelyű Han Hai Precision Industry Corp. − amely a tőzsdén Foxconn néven szerepel - jelenleg az Apple legfontosabb partnerének számít és elsősorban Kínában vannak üzemei. Ez a társaság készíti a kaliforniai vállalat iPhone és iPad készülékeit. Természetesen azonnal felmerült a tranzakció kapcsán, hogy alighanem az Apple áll a háttérben, s ez aligha áll messze a valóságtól, hiszen az amerikai óriás próbál olyan új partnereket találni, akik a Samsung helyébe léphetnek.

A lépéssel a Foxconn lesz a Sharp legnagyobb részvényese, tulajdonrésze eléri majd a 9,9 százalékot. A szerződés értelmében részben a Foxconn ellenőrzése alá kerül a Sharp Sakaiban található gyára és a cég korszerű kijelzőgyártási kapacitás, valamint technológiák birtokába jut, amelyeket később akár az Apple jövőbeli termékeinél is hasznosíthat. Ráadásul így garantálva van, hogy a Foxconn teljesíteni tudja majd az Apple megrendeléseit.


A Sakaiban lévő üzem 93 százalékban a Sharp Display Products Corporation (SDP) tulajdonában volt eddig és ennek a tulajdonrésznek a felét adja most át Terry Gounak, a Foxconn alapítójának. A fennmaradó 7 százalék, ahogy eddig is, ezentúl is a Sony tulajdonában marad. A Foxconn és a Sharp egyébként már tavaly június óta tárgyalásokat folytat egy közös LCD-gyártó vállalat létrehozásáról. A Foxconn saját LCD-részlege, a Chimei Innolux évek óta veszteséges. Az Apple már tavaly igyekezett felkészülni azokat az időkre, amikor már nem a Samsung lesz az egyik legkomolyabb beszállítója. A cég ezért 2011 augusztusában bejelentette, hogy 1,3 milliárd dollárral támogatja a Sharp LCD-gyárának építését.

A Sharp szempontjából létfontosságú lehet az együttműködés, a cég tavaly 290 milliárd jent vesztett és legtöbb piacáról rohamos sebességgel szorult ki, főként dél-koreai versenytársai, a Samsung és az LG miatt. A Foxconn lépése mindenesetre érdekes földrajzi elmozdulásra utal, hiszen a bérgyártó szinte kizárólag Kínában rendelkezik üzemekkel, a japán terjeszkedés újdonság. Szintén a Foxconnhoz és az Apple-höz kapcsolódó hír, hogy az M.I.C. Gadget szerint a tajvani bérgyártó kínai gyáraiban annyira felpörgették a felvételt, hogy abból már az ötödik iPhone nyári bemutatására lehet következtetni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások