Az éhezők viadala: maguk alatt vannak a rasszista rajongók

Az éhezők viadala: maguk alatt vannak a rasszista rajongók

2012. március 28. 17:30, Szerda
Nem túl gyakori, hogy egy filmbéli karakter bőrszíne akkora felzúdulást keltsen, mint Az éhezők viadalában, Rue-é. Ráadásul aki felháborodott, csak a könyvet nem olvasta odafigyelve.

Az éhezők viadala premierjét rengetegen látták, köszönhetően annak is, hogy Suzanne Collins könyve már jó ideje nagy sikernek örvend főleg a fiatalok körében. Azonban nem mindenkinek jelentett örömöt a film, főleg a rasszista beállítottságú, a könyveket felületesen olvasó rajongók lehettek csalódottak, ugyanis számukra sokkolóan hathatott, amikor kiderült, hogy a 11. körzet versenyzői, Rue és Thresh, valamint Cinna afroamerikaiak.


Bár Collins a könyvben mindkettejüket "sötét bőrűként" írja le, úgy tűnik, hogy sokakban fel sem merült, hogy a karakterek feketék is lehetnek. Ez pedig hatalmas elégedetlenségi hullámot váltott ki, rengetegen Twitteren kürtölték világgá csalódottságukat: a Jezebel itt közöl tanulságos válogatást a tweetekből. Pár példa a tweetekből: "Miért kellett Rue-nak feketének lennie? Ez tönkretette az egész filmet.", "Nevezhettek rasszistának, de amikor kiderült, hogy Rue fekete, máris nem szomorított el a halála.", "Fúúúj, Rue fekete? Akkor meg sem nézem." és végül "Én csak sötétnek gondoltam a bőrét, az meg sem fordult a fejemben, hogy teljesen fekete".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások