Eladnák a MegaUpload-alapító lefoglalt autóit

Eladnák a MegaUpload-alapító lefoglalt autóit

2012. április 7. 22:37, Szombat
Az új-zélandi hatóságok azt tervezik, hogy a Kim Dotcom, alias Kim Schmitz tulajdonát képező és a korábbi házkutatások alkalmával lefoglalt járműveket értékesítik.

A ComputerWorld információi alapján a hatóságok az autók eladásából befolyó összegekből fedeznék a MegaUpload alapítója ellen indított jogi eljárás költségeinek egy részét, a jogi vita ugyanis egyre több pénzt emészt fel. A gépkocsik és motorok értéke akár 6 millió dollár is lehet, ugyanakkor még nem született végleges döntés az ügyben. Kim Dotcom birtokán közel 30 autót és motort foglaltak le a rendőrök.

Az autók és motorok eladásáról az ügyet tárgyaló bíróság dönt. A fő kérdés, hogy egy ilyen lépés jogszerű-e. Dotcom ügyvédei ugyanis úgy gondolják, hogy nem, mert a szükséges keresetet nem az ügyész nyújtotta be, márpedig a törvény ebben a kérdésben egyértelműen rendelkezik. Az ügyészség viszont azzal érvelt, hogy az ügyész a beadvány benyújtását a helyettesére hárította át, ez viszont megszokott eljárásnak számít, így nem történt jogsértés.


A védelmet mindenesetre nem sikerült meggyőzni, mert Dotcom ügyvédei szerint így nem zárható ki, hogy a keresetet nem politikai vagy nemzetbiztonsági okokból nyújtották be. Magyarán ezzel arra céloztak, hogy a lépésre csak azért kerül sor, hogy Új-Zéland véletlenül se kockáztassa az Egyesült Államokhoz fűződő jó viszony esetleges megromlását.

A 38 éves férfit január 20-án három társával együtt vették őrizetbe az új-zélandi hatóságok. Az amerikai szervek március elején kérték a kiadatását. Ebben a kérdésben várhatóan augusztusban születik döntés. Néhány nappal ezelőtt viszont egy aucklandi bíróság engedélyezte számára, hogy ismét használhassa az internetet, rögzítse a tervezett zenei albumát és ússzon.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások