Hotfile: A legnépszerűbb letöltések nyílt forráskódú programok

Hotfile: A legnépszerűbb letöltések nyílt forráskódú programok

2012. április 17. 09:18, Kedd
A Hotfile fájlmegosztó portál ellen jelenleg is folyamatban van egy per Floridában. Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) azzal vádolta meg a céget, hogy lehetővé teszi a tömeges szerzői jogsértések elkövetését. A Hotfile ezt igyekszik megcáfolni.

James Boyle, a Duke Egyetem professzora által elkészített jelentés igyekszik megcáfolni az MPAA vádjait. A szervezet szerint a platform eltűri, hogy a szolgáltatásán keresztül a szerzői által védett műveket terjesszenek. A népszerű feltöltéseket még jutalmazzák is, ez pedig hozzájárul az illegális tevékenységek támogatásához. Mindez azt jelenti, hogy a Hotfile a kalózok biztos kikötője. Richard Waterman, az MPAA által felkért szakember úgy vélte: a napi Hotfile-letöltések kereken 90 százaléka gyakorlatilag szerzői jogsértést jelent.

James Boyle kielemezte a portál rendszerében megtalálható fájlokat és kimutatta, hogy a két leggyakrabban letöltött fájl az iREB és a Sn0wbreeze nevű nyílt forráskódú szoftver. Előbbit 885 583, míg az utóbbit 629 783 alkalommal töltötték le, vagyis a Hotfile nagyban hozzájárul a nyílt forráskódú programok terjesztéséhez, illetve az ilyen alkalmazásokat készítők támogatásához. "A Hotfile jutalmazási programjában legalább két nyílt forráskódú szoftverfejlesztő vesz részt, s ezáltal ők közvetlenül pénzt kapnak a termékeikért" - emelte ki a Duke Egyetem professzora.

Ugyanakkor az ilyen oldalakra azért is szükség van, mert fontos eszközt jelentenek mind az átlag-, mind a profi felhasználók, például a szoftverfejlesztők számára. A platform ugyanis egy olyan szolgáltatást kínál, amely nagyon fontos az internet architektúrája szempontjából, hiszen lehetővé teszi a 25 megabájtnál nagyobb fájlok továbbítását is, erre pedig még a Google Mail sem használható.

A Hotfile vezetői tavaly szeptember beperelték és azzal vádolták meg a Warner Bros.-t, hogy szisztematikusan visszaélt az általuk a kalózmásolatok felkutatására kifejlesztett eszközzel, így a Warner Bros. olyan adatokat is törölt a szervereikről, amiknek nem rendelkezett a szerzői és szomszédos jogaival. A törölt művek között voltak játékok demóverziói, sőt nyílt forráskódú szoftverek is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások