Az internetért aggódik az ENSZ különmegbízottja

Az internetért aggódik az ENSZ különmegbízottja

2012. május 14. 18:50, Hétfő
Frank La Rue, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának a véleménynyilvánítás szabadságának elősegítéséért és védelméért, valamint az emberi jogokért felelős különmegbízottja úgy véli, hogy az internet fejlődésével kapcsolatos folyamat válságba jutott.

Az ENSZ-megbízott a ZDF televízió Heute című magazinjának nyilatkozott és elmondta, hogy a kormányok világszerte megpróbálják korlátozni a világhálónak a társadalomra gyakorolt hatásait. A Földnek gyakorlatilag nincs olyan régiója, ahol ne ellenőriznék, cenzúráznák vagy éppen korlátoznák az internethez való hozzáféréseket.

"A világháló egyik legnagyobb támogatója vagyok és korunk egyik legcsodálatosabb találmányának tartom. Erősíti a demokráciát, lehetővé teszi a véleményszabadságot és mindenki hallathatja a segítségével a hangját. A legutóbbi jelentésem óta elmondható, hogy válsághelyzetben vagyunk. Nyilvánvaló, hogy sok kormány fél az internettől és attól, hogy próba elé állítja őket. Jelenleg számos olyan folyamat van, ami aggodalommal tölt el. Az első az újságírók és a bloggerek elleni növekvő erőszak; különösen az elnyomó rezsimek által uralt államokban ül sok blogger börtönben, a bűnük, hogy a különböző információkat terjesztették. Ezt a dolgot azonnal le kell állítani. Az ENSZ júniusban fogja megjelentetni a jelentését, ami különböző védelmi és vészhelyzeti mechanizmusokat sorol majd fel" - jelentette ki Frank La Rue.


Az ENSZ megbízottja szerint az egyes kabinetek általában megrettennek az internet gyors mozgósítási képességétől és ilyenkor olyan törvényeket hoznak, amelyeknél nemzetbiztonsági vagy a szervezett bűnözési elleni fellépéssel kapcsolatos szempontokat hangoztatnak. Ezeknél a jogszabályoknál túl nagy a visszaélések veszélye, a kormányok előszeretettel járatják le, állítják be bűnözőknek ellenfeleiket. La Rue hazájában, Guatemalában például tilos nyilvánosan bírálni a bankokat vagy a pénzügyi rendszert, mert így akarják megakadályozni, hogy bankpánik törhessen ki. Ez abszurdum. A kormányok úgy gondolják, hogy joguk van nem csak ellenőrizni az internetet, hanem akár módosítani a tartalmakat vagy törölni azokat. Mindez beavatkozás a magánszférába és a véleményszabadság egyértelmű korlátozása. Ezen a területen számos állam átlép egy határt.

La Rue végül közölte: van még egy probléma, ami némileg bonyolultabb, mert gazdasági természetű: a nagy médiakonszernekről van szó. Silvio Berlusconi a legjobb példa arra, hogy a sajtóorgánumok koncentrációja idővel a politikai hatalom koncentrációjává válik, mindez pedig nagyon veszélyes a demokráciákra nézve. Az ügyvéd tavaly júniusban más nemzetközi szervezetek véleményszabadsággal foglalkozó különmegbízottaival együtt közös nyilatkozatban állt ki az internetes szólásszabadság mellett. Néhány nappal később pedig úgy fogalmazott: az internet lekapcsolás sérti az emberi jogokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások