A mobilpécék egyötödét akarja az ARM

A mobilpécék egyötödét akarja az ARM

2012. május 23. 23:56, Szerda
Az ARM tervei szerint sokkal gyorsabban hódítanának a számítógépek mobil szegmensében, mint ahogy az Intel teszi majd ugyanezt az okostelefonok és táblák piacán. Mindkét cég versenyképességet ígér.

Az ARM vezérigazgatója a Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozott a napokban, vállalata terjeszkedési terveivel kapcsolatos kérdésekre válaszolva. Elmondta, hogy ebben szeretnék megelőzni az Intelt, elképzeléseik szerint pedig sikerülni is fog a lendületelőny megőrzése, amely a versenyképes áraknak és a saját fejlesztésű chipek egyéb előnyeinek lesz köszönhető.

Miközben ugyanis az Intel egy számára teljesen új területre, az okostelefonok és tábla PC-k piacára tör be legújabb, a Medfield sorozatba tartozó Atom chipjeivel, addig az ARM a személyi számítógépek és a szerverek szegmensében szeretne hasonló debütálást lebonyolítani, a megfelelő visszhang és kedvező fogadtatás reményében. Mi több, az évtized közepére, vagyis 2014-15 tájára már a mobil PC-k piacának 10-20 százalékát kaparintanák meg, amely igencsak ambíciózus elképzelés, de a cégvezetés szerint mindenképpen elérhető. Elsősorban azért gondolják ezt, mert a felhasználók igényeit az ARM processzorok is kielégíthetik majd.

A legtöbb laikus PC-használó ugyanis mindössze néhány alapvető funkcióra támaszkodik a mindennapokban. Igényt tartanak egy böngészőre, egy levelező programra, az Office csomag bizonyos részeire, valamint az Adobe Photoshop-ra, vagy valamilyen hasonló alkalmazásra. Ezen feladatokat az ARM chipekkel felszerelt jövőbeli mobilpécék is könnyedén elláthatják majd, ráadásul ez utóbbiak némileg olcsóbbak és alacsonyabb étvággyal rendelkeznek, hiszen az eddig a hordozható termékekben használt processzorok éppen hatékonyságukról és alacsony fogyasztásukról ismertek. Az már más kérdés, hogy a processzor meglehetősen kicsinyke részét teszi ki egy komplett masina árának, arról nem is beszélve, hogy a megszokott programok jó része lassan fut majd az új architektúra példányain.

Az Intel a maga részéről az okostelefon szegmens 5-10 százalékát szeretné kikanyarítani magának az elkövetkező években, ezzel egy időben minden területen versenyképesek akarnak maradni az ARM fejlesztéseivel szemben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások