Érintőképernyősek lesznek a jövő hordozható számítógépei

Érintőképernyősek lesznek a jövő hordozható számítógépei

2012. június 7. 22:31, Csütörtök
Az ACER tajvani PC-gyártó első embere nagy reményekkel várja a Windows 8 megjelenését és arra számít, hogy a jövőben az érintőképernyő szabvány lesz a mobil számítógépeknél.

"A világ éppen egy változás kezdetén áll. A billentyűzet másodlagossá válik, 2013-tól az összes mobil termékünket érintőképernyővel látjuk majd el és csak később döntjük el, hogy mely modelleket lesz célszerű billentyűzettel is kiegészíteni" - jelentette ki Jim Wong, az Acer elnöke. A menedzser szerint ugyan jelenleg a notebookok esetében az érintőképernyők nagyon drágák, 100 dollárba kerülnek, ezért a beszerelésük komoly felárat jelentene, de megfelelő kijelzők elterjedésével azonban ez a felár folyamatosan csökkenhet.


Az érintőképernyők miatt Wong nagy reményeket fűz a Windows 8-hoz is, ami a Microsoft első olyan operációs rendszere lesz, amelyet kifejezetten az érintőképernyőkön való használatra optimalizáltak. Az Acer elnöke úgy gondolja, hogy a szoftver alapvetően megváltoztatja majd a számítástechnikát, ezzel párhuzamosan a notebookok és a tábla PC-k közötti határvonalak elmosódnak, s az ultrabookoknak köszönhetően egyre vékonyabb és könnyebb hordozható számítógépek jelennek meg a boltok polcain. Emellett egyre több hibrid termék is megjelenik, ezek általában olyan táblagépek, amelyekhez billentyűzet csatlakoztatható. A gyártók azt remélik, hogy a Windows 8-nak köszönhetően olyan felhasználókat is megszólíthatnak a termékeikkel, akik a táblagépükön nem csak játszani akarnak vagy filmeket nézni, hanem akár táblázatokat vagy Powerpoint-bemutatókat is készítenének.

Az Acer számára rendkívül fontos, hogy a Windows 8 sikeres legyen. A tajvani gyártó azt reméli, hogy visszaszerezheti a korábbi pozícióját a PC-piacon, elenleg ugyanis csak a negyedik a Hewlett-Packard, a Lenovo és a Dell mögött. Persze kérdéses, hogy a Microsoft új operációs rendszere beváltja-e a hozzáfűzött reményeket vagy sem. Wong szerint ebből a szempontból az első 6-9 hónap lesz a döntő, akkor derül ki, hogy miként fogadják az emberek és a cégek a szoftvert. Ugyanakkor a vállalat nem adja fel az Androidos termékvonalat sem. Ezeket a készülékeket azoknak a felhasználóknak szánja, akik nem előállítják, hanem fogyasztják a tartalmakat.


A cég emellett olyan eszközöket is piacra akar dobni a közeljövőben, amelyekben lesz gesztusvezérlési funkció. "A Windows 8 érkezésekor látni fogják, hogy ötvözni tudtuk az érintéseket és a gesztusokat" - szögezte le Wong, aki részleteket ezzel kapcsolatban nem akart elárulni. Az Acer első embere márciusban úgy nyilatkozott, hogy a táblagépek elterjedése miatt kénytelen voltak megváltoztatni az eddigi stratégiájukat, hiszen nem hagyhatták figyelmen kívül az új készülékkategória sikereit. "Nem mondanám, hogy a PC haldoklik, tény viszont, hogy az elmúlt években megmutatkoztak az innováció hiányának utóhatásai. A táblagépeknek köszönhetően különösen az Apple profitált ebből a folyamatból, de hibás azt állítani, hogy a személyi számítógépek korszaka lejárt. Ezen a területen is lesznek újítások, a holnap PC-je másként fog kinézni. A számítógép nem halt meg" - közölte akkor.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások