A HTC-t kizárták a Windows 8-as táblák fejlesztéséből

A HTC-t kizárták a Windows 8-as táblák fejlesztéséből

2012. június 9. 22:26, Szombat
A Microsoft nem szeretné, ha a tajvani gyártó is piacra dobna Windows 8 operációs rendszert futtató táblagépeket, ezért a céget kizárták a Windows RT fejlesztéséből is.

Az információt - bennfentesekre hivatkozva - a Bloomberg gazdasági hírügynökség közölte. Az amerikai cég azzal indokolta a döntését, hogy a HTC nem tudna elég Windows 8-as tábla PC-t eladni és ráadásul nem rendelkezik kellő tapasztalatokkal a táblagépek tervezése és készítése területén. A HTC fejlesztői felajánlották, hogy optimalizálják a Windows RT kezelőfelületét úgy, ahogy az Android esetében is tették, ebbe azonban a Microsoft nem egyezett bele. Így az első megbeszélések után a két fél képviselői felálltak a tárgyalóasztaltól.

A Bloomberg szerint mindez azt bizonyítja, hogy a Microsoft nagyon precízen ellenőrzi az első ARM chipre épülő Windows 8-as készülékek számát. Az előzetes egyeztetések során kifejezetten azokat a partnereket választották ki, akikről úgy gondolták, hogy van elegendő tapasztalatuk a tábla PC-kkel, illetve képesek lesznek elég terméket értékesíteni.


A HTC nagyon erősen gépeire szabja az operációs rendszert

Az érvekkel nehéz vitatkozni, hiszen a HTC jelenleg csupán kettő táblagéppel van jelen a piacon, ezek közül az egyik a Flyer, ami Android operációs rendszert futtat. A készüléket tavaly februárban mutatták be és 2011 júniusa óta kapható. Emellett az Egyesült Államokban és Kanadában tavaly szeptember óta elérhető még a 10,1 collos érintőképernyővel rendelkező Jetstream is, amelynek az operációs rendszere az Android 3.1. 2011 novemberében Peter Chou, a HTC első embere azt mondta, hogy az idén új tábla PC modellt dobnak piacra, amit egyedivé akarnak tenni. Fontos cél ugyanis a fejlesztés során, hogy a végeredmény nagy mértékben különbözzön a konkurens gyártók termékeitől.

A döntés egyébként azért meglepő, mert a HTC a Microsoft egyik legkomolyabb partnere, jelenleg is hét olyan okostelefont kínál, amelyeken a Windows Phone fut. A két cég már régóta szorosan együttműködik. Frank Shaw, a Microsoft szóvivője csupán annyit mondott, hogy a HTC mind most, mind a jövőben erős szövetségesük. Ugyanakkor a tajvani vállalat aligha tett le arról, hogy Windows 8-as tábla PC-ket fejlesszen ki, azonban ezeket minden bizonnyal csak jövőre dobja piacra. Sally Julien, a társaság amerikai szóvivője csupán annyit mondott, hogy továbbra is támogatni fogják a Windows jövőbeli verzióit és nem árult el részleteket a termékterveikről.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások