Saját telefont készítenek a Nokiától távozók

Saját telefont készítenek a Nokiától távozók

2012. július 12. 00:51, Csütörtök
Jolla néven rajtolt el a Nokia által kirúgott, illetve a cégtől menekülő alkalmazottak egyik új kezdeményezése, amelynek célja egy saját okostelefon piacra dobása, a MeeGo platformra építve.

Az elmúlt hetekben több alkalommal is beszámoltunk a Nokia nehézségeiről, az újabb leépítésekről és gyárbezárásokról, amelyek többek között a magyarországi telepet is érintették. Arról már kevesebb szó esett, hogy a cég igyekszik támogatni a távozók új kezdeményezéseit, mégpedig a Nokia Bridge Program keretében, amelynek révén ezen távozók kezdőtőkéhez jutnak, valamint fontos licencekhez férhetnek hozzá.

Ezen kezdeményezések egyike a Jolla, amelyet egykori alkalmazottak és cégvezetők alapítottak, céljuk pedig egy saját okostelefon elkészítése és piacra dobása, hogy betömjék az itt-ott még mindig megtalálható réseket, megtalálva azon vásárlói rétegeket, amelyek szerintük nem sok figyelmet kapnak az olyan nagyok részéről, mint a Google és az Apple. A saját weboldallal még nem rendelkező projekt az illetékesek elmondása szerint már tárgyal bizonyos hardvergyártókkal és chipbeszállítókkal, az elkövetkező hat hónapban pedig mindenképpen megjelenik saját megoldásuk, már amennyiben sikerül meggyőzniük a kiszemelt magánbefektetőket a szükséges 10 millió euró biztosításáról.


A hardveres részletekről egyelőre semmit nem tudni, az viszont biztos, hogy a szoftveres oldalon a MeeGo dolgozik majd. A platformot a Nokia és az Intel 2010-ben helyezte előtérbe, mint az addig zászlóshajóként futó Symbian házon belüli vetélytársát, esetleges utódját, a Microsofttal kötött megállapodás, valamint a Windows Phone átvétele után azonban a Nokia kiszállt a projektből (miután piacra dobta saját egyetlen ilyen megoldását, az N9 okostelefont). Az Intel Tizen néven folytatta a programot, a Nokia viszont már egyáltalán nem érdeklődött iránta, így minden veszni látszott.

A Jolla alapítói szerint azonban nagyon hatékony és gyors rendszerről van szó, amelyet egy saját készítésű felülettel kiegészítve felfuttathatnak. 50 és 100 ezer példány között kellene eladniuk saját fejlesztésüket, hogy veszteség nélkül jöjjenek ki a buliból, először azonban el kell majd indítaniuk a gyártást - az elkövetkező hónapokban meglátjuk mire mennek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások