Hatástalan a The Pirate Bay elleni blokád

Hatástalan a The Pirate Bay elleni blokád

2012. július 18. 00:37, Szerda
Hiába van hónapok óta blokád alatt a legismertebb torrentoldal Nagy-Britanniában, mindennek gyakorlatilag semmilyen negatív hatása sincs a fájlcserélési forgalomra.

Egy szigetországi bíróság áprilisban arra utasított hat internetszolgáltatót, hogy blokkolják a The Pirate Bay rendszeréhez való hozzáféréseket. Az egyik érintett cég képviselője elmondta, hogy akkor a forgalom egy időre több, mint 11 százalékkal vissza is esett, azonban ez nem tartott sokáig. Egy hét után gyakorlatilag az előző szintre állt vissza a fájlcserélési forgalom. Az adatokból ugyanakkor nem derült ki, hogy a fájlcserélésben hány felhasználó vett részt, miként az sem, hogy a megosztott fájlok pontosan honnan származtak. Könnyen előfordulhat tehát, hogy az internetezők egy másik oldalt kezdtek előnyben részesíteni.

A zeneipar ennek ellenére győzelemről beszél. "Az akciónk célja az volt, hogy a brit zenészeknek és kiadóknak kárt okozó The Pirate Bay használatát Nagy-Britanniában korlátozzuk" - nyilatkozta Geoff Taylor, a Brit Zeneipari Szövetség (BPI) vezetője. A blokád előtt a TPB a szigetországban az 50 legnépszerűbb webes ajánlat között volt, az intézkedés bevezetésével viszont a 282. helyre esett vissza. A BPI éppen ezért azt szeretné, ha a jövőben újabb ilyen blokkolásokra kerülne sor. "További lépéseket fogunk kezdeményezni az illegális oldalak ellen, akik úgy töltik meg a pénztárcájukat, hogy megkárosítják a zenészeket. Elismerjük, hogy még sokkal többet kell tennünk azért, hogy az illegális fájlcserélést korlátozzuk" - tette hozzá a szakember.

Eközben a brit internetszolgáltatókhoz hasonló tapasztalatokról számoltak be a holland ISP-k is. Az XS4All szerint a blokád után a fájlcserélési forgalom még nőtt is. A UPC azt közölte, hogy volt némi visszaesés, de az értékek ismét a korábbi szinten vannak. A KPN és a Ziggo pedig arról számolt be, hogy a blokádnak összességében nagyon kis hatása volt a fájlcserélési forgalomra. A The Pirate Bay-t 2010 júliusában tiltották ki Hollandiából, Nagy-Britanniában pedig idén februárban hozták meg az ítéletet, amely lehetővé tett a blokád elrendelését.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások