Új SSD-szabvány jöhet az ultrabookok miatt

Új SSD-szabvány jöhet az ultrabookok miatt

2012. augusztus 6. 23:07, Hétfő
Jelentős mértékben megváltoztatná az SSD-piacot az Intel. A cég azt szeretné, ha a jelenleginél jóval bővebb tárolókapacitású meghajtók jelenhetnének meg egy éven belül. A gyártók nyitottak az ötletre, már csak a specifikációk kidolgozása van hátra.

A társaság azt szeretné, ha a gyártók az eddiginél sokkal nagyobb tárolókapacitású SSD-meghajtókat dobhatnának piacra és építhetnének be a készülékeikbe. Jelenleg legfeljebb 512 gigabájtos SSD-k készíthetők, ezt teszi lehetővé ugyanis az mSATA SSD-szabvány. Mindez arra vezethető vissza, hogy a specifikációknak megfelelő lapkákon legfeljebb 4 vagy 5 chip helyezhető el. Az Intel a Next Generation Form Factor (NGFF) nevű szabvány segítségével ezen változtatna.

A DigiTimes tajvani IT-portál által megjelentetett információk alapján az NGFF specifikációk kidolgozását szeptember végén zárhatják le, a szabványt támogató első ultrabookok pedig jövőre jelenhetnek meg a boltok polcain. Amennyiben az ultrabook-gyártók támogatják az Intel kezdeményezését, akkor az NGFF egységes SSD-szabvánnyá válhatna a notebookok esetében. Az egységes szabvány azt eredményezhetné, hogy az SSD-meghajtók olcsóbbá válnának.


Az Intel jelenleg megbeszéléseket folytat a számítógép- és az SSD-gyártókkal. Utóbbiak közül az egyeztetéseken jelen voltak a Micron, a SanDisk és a Samsung Electronics képviselői. A tárgyalások során a felek igyekeznek a felhasznált lapkák hosszúságát 42, 60 és 80 mm-re korlátozni. Jelenleg a chipeket 20, 42, 60, 80 és 120 mm hosszú lapkákon helyezik el. Az NGFF előnye, hogy az mSATA SSD-ken lehetővé teszi, hogy a lapkák mind a két oldalán elhelyezhetők legyenek a flashmemória-chipek, s így anélkül lehessen növelni a tárolókapacitást, hogy a meghajtók vastagsága változna.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások