Szerzői jogi ügy árnyékolta be a Curiosity leszállását

Szerzői jogi ügy árnyékolta be a Curiosity leszállását

2012. augusztus 8. 19:07, Szerda
Miközben a világ jelentős része örül a Curiosity sikeres Marsra szállásának egy érdekes és egyben elszomorító eset árnyékolta be az eseményt, így nem örülhettek felhőtlenül a NASA munkatársai.

"Ma a Mars bolygón az Amerikai Egyesült Államok történelmet írt" - üdvözölte a hírt Barack Obama elnök. "Gratulálok és köszönöm mindazoknak a NASA-nál, akik valóra váltották ezt a példátlan eredményt" - tette hozzá. Sajnálatos, hogy ennek nem mindenki tudott felhőtlenül örülni. Történt ugyanis, hogy egy hírügynökség az eseményt követő percekben letöröltette a NASA hivatalos YouTube-csatornájáról azt a videót, amin a Marsra szállást örökítette meg, mondván a felvétel sérti a szerzői jogait. Az intézkedést kezdeményező E. W. Scripps nevű céget nem érdekelte, hogy a felvételek milyen nagyszerű dolgot örökítettek meg, csakis azzal volt elfoglalva, hogy ez az anyag minden bizonnyal megsérti a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) nevű törvényt és az abban biztosított jogait, s ezért azt el kell távolítani a videomegosztóról. A Scripps később elismerte, hogy hibát követett el és elnézést kért az "időszakos kényelmetlenségért."


Az eset nem egyedi, ugyanis az E. W. Scripps áprilisban azt állította, hogy az ő tulajdonát képezi az a videó, ami az egyik űrsikló szállítását örökítette meg egy Boeing 747-es repülőgép tetején. A Motherboard nevű oldal rámutatott, hogy a NASA szinte havonta áldozatul esik az ilyen jellegű intézkedéseknek és számos videó tűnt el ezért a hivatal YouTube-csatornájáról. A NASA és a YouTube képviselői a közelmúltban már többször tárgyaltak a problémáról, de mint a példa mutatja, nem sikerült megnyugtató megoldást találni. A Curiosity-eset kapcsán már Bob Jacobs, a NASA kommunikációs munkatársa is kifakadt, de nem a Scripps vezetőit, hanem a videomegosztó platformot bírálta.

Mindenesetre örülhetünk, hogy 1969-ben még nem létezett a DMCA törvény, ugyanis könnyen lehet, hogy az emberiség lemaradt volna Neil Armstrongék történelmi sikeréről, mert az E. W. Scripps letiltotta volna azt a felvételt is. Úgy tűnik, a NASA-nak a jövőben már nem csak az űr veszélyeire, hanem a szerzői jogi vitákra is fel kell készülnie. Mondjuk megjelenik az irányítóközpontban egy üzenet, hogy: "Figyelem! 2 perc a kilövésig.... A Jupiter-misszió lefújva. Perrel fenyegettek meg minket a jogvédők, Johnnál ugyanis másolt MP3-as fájlok lehetnek."

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások