Szabadulnak a befektetők a Facebook-részvényektől

Szabadulnak a befektetők a Facebook-részvényektől

2012. augusztus 25. 13:22, Szombat
Néhány napon belül két olyan fontos esemény is történt a közösségi portál életében, amelyeknek aligha örült Mark Zuckerberg, a platform vezetője.

Tovább tart a konszern mélyrepülése: a közösségi oldal egyik legnagyobb és legrégebbi befektetőjének számító Peter Thiel, aki a PayPal társalapítója a héten több mint 20,1 millió Facebook-részvénytől szabadult meg. Thiel lépése azért volt meglepő, mert helye van a cég igazgatótanácsában is és ő volt az első befektetők egyike. 2004-ben 500 000 dollárral támogatta Zuckerberget, cserébe 10 százalékos tulajdonrészt kapott. Az üzletember példáját követte Dustin Moskovitz, a közösségi portál társalapítója is, aki 450 000 részvényt adott el 8,8 millió dollárért. Ugyan Moskovitz tulajdonában több mint 7 millió Facebook-részvény maradt, azonban lehetséges, hogy ezeket szintén értékesíti.

A két tranzakció is jelzi, hogy a platform nagyon komoly bajban van. "Egészen biztosan nem a bizalom jele, ha egy olyan személy, mint Peter Thiel, a részvényei gyors eladását hajtja végre" - jegyezte meg korábban Erik Gordon, a Michigani Egyetem üzleti iskolájának professzora. Thiel lépése önmagában még nem lett volna akkora csapás, de Moskovitz fontosabb személynek számít, hiszen Zuckerberg szobatársa volt a Harvard Egyetemen és később együtt alapították meg a közösségi oldalt. Az üzletember 2008-ban elhagyta a társaságot, de a részvényeit egészen mostanáig megtartotta. Amennyiben már ő sem bízik a Facebook sikerében, akkor tényleg komoly gond lehet a társaság háza táján.

Májusi kibocsátása óta a Facebook részvényeinek értéke majdnem a felére csökkent, a múlt héten csütörtökön volt először 20 dollár alatt a Wall Streeten. A közösségi oldal legrégebbi támogatóinak most először volt lehetőségük arra, hogy eladják értékpapírjaikat. Az elemzők között még folyik a vita arról, hogy akik éltek ezzel a lehetőséggel, azok vajon csak bezsebelték a több évvel ezelőtti befektetéseik nyereségét vagy kimenekülnek egy olyan cégből, amely elvesztette fényét? Több mint 270 millió részvény került egyébként a piacra. Hétfőn a Facebook bejegyzése újabb mélypontot ért el, a 19 dolláros lélektani határ átlépése egyben azt is jelenti, hogy a májusi IPO 38 dolláros induló árfolyama óta értékének felét vesztette a kaliforniai cég.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások