Nem gyárt több optikai meghajtót a Sony

Nem gyárt több optikai meghajtót a Sony

2012. augusztus 28. 20:35, Kedd
A japán konszern bejelentette, hogy leállítja az optikai meghajtók gyártását. Ez a lépés részét képezi a társaság folyamatban lévő átszervezési programjának.

A most aktuális üzleti év végén, 2013. március elsején megszűnik a Sony Optiarc, a japán óriáscég optikai meghajtókat készítő leányvállalata. A hírről a The Japan Times és az Asahi Shimbun egyaránt beszámolt. A Sony Optiarc novemberig készít optikai meghajtókat, a kereken 400 alkalmazott jelentős részét korengedménnyel nyugdíjba küldik, a többiek pedig más részlegekhez kerülnek. A cég Atsugiban található központját bezárják.

A japán cég azzal indokolta a döntést, hogy a fő üzletágaira akar koncentrálni és minden egyéb részleget bezár. A társaság ezért átszervezési programot indított és az év végéig várhatóan 10 000 embert bocsát el, és az Optiarc megszüntetése is részét képezi ennek a folyamatnak. Az átszervezést azután jelentette be Kazuo Hirai vezérigazgató, hogy a 2011-es üzleti évben a Sony 5,6 milliárd dollár veszteséget termelt.


A leányvállalatot a Sony és az NEC 2006-ban közösen hozták létre, majd 2008-ban a Sony 100 százalékos tulajdonába került. Az Asahi Shimbun rámutatott, hogy az Optiarc jelenleg körülbelül 10-15 százalékos részesedéssel rendelkezik az optikai meghajtók piacán és asztali számítógépekbe, illetve notebookokba egyaránt gyártott CD-, DVD-, illetve Blu-ray meghajtókat.

A döntés csak részben vezethető vissza a Sony átszervezésére, a fő ok alighanem az, hogy a cég nem bírta az árversenyt a dél-koreai és a tajvani vetélytársaival. Mindez aligha jó hír a felhasználóknak, hiszen így kisebb lesz a piaci verseny. Bár a flashmemórián alapuló adattárolók egyre népszerűbbek, azonban az optikai meghajtókat még korai lenne temetni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások