A tervezettnél több embert bocsát el a Hewlett-Packard

A tervezettnél több embert bocsát el a Hewlett-Packard

2012. szeptember 11. 23:57, Kedd
Úgy tűnik, hogy a vártnál is rosszabb helyzetben van az óriáscég, amely a legújabb információk alapján a korábban bejelentett 27 000 helyett 29 000 munkatárásától válhat meg.

További takarékoskodásokra kényszerül a következő években a Hewlett-Packard, amely a legfrissebb negyedéves jelentésében azt írta, hogy 2014 őszéig összesen 29 000 munkahelyet szüntet meg. Mindez egyúttal azt jelenti, hogy a társaság átszervezési költségei 3,5 milliárd dollárról 3,7 milliárd dollárra növekednek majd. Az új tervet nem verték nagydobra: a HP csak a felügyeleti hatóságoknak eljuttatott jelentésében jelezte szándékát. A HP a számítógép-eladások csökkenése, a világgazdasági bizonytalanságok, valamint a tábla PC-k és az okostelefonok fokozatos térnyerése miatt került bajba. A kialakult helyzetet csak tetézték a házon belüli hibák és problémák. Ennek köszönhető, hogy az ágazat meghatározó szereplője a legutóbbi üzleti negyedévben 8,9 milliárd dolláros nettó veszteséget könyvelt el, szemben az egy évvel korábbi 1,93 milliárd dolláros nyereséggel. Csak a szanálási törekvések 1,7 milliárd dollárt emésztettek fel.

A cég lemaradt az elmúlt évek jelentős technológiai váltásáról: a legnépszerűbb új számítástechnikai tartalmak, elsősorban a közösségi portálok nem feltételezik, hogy a felhasználók PC-k előtt ülve interneteznek. A HP az elmúlt negyedévben 73 éves története legnagyobb veszteségét könyvelte el, mivel le kellett írnia a 2008-ban felvásárolt EDS informatikai szolgáltató megvásárlására fordított összeg jelentős részét. Meg Whittman vezérigazgató szerint a vállalat három-öt éves újjászervezésének még csupán a kezdeti szakaszában járnak.

A cég eddig 4000 embert bocsátott el, októberig pedig további 7500 dolgozót rúg ki. Sok alkalmazott élt a korengedményes nyugdíj lehetőségével. A Hewlett-Packard májusban még azt közölte, hogy az intézkedések 27 000 munkatársat érintenek, azonban ez a szám most módosult. A döntés kapcsán Meg Whitman korábban kiemelte, hogy komoly átszervezésekre, illetve karcsúsításokra van szükség. A csomag egyik eleme a nyomtató- és a PC-részleg összevonása, ami komoly költségcsökkenést eredményezhet. Ráadásul a strukturális változások miatt néhány pozíció feleslegessé válik. Emellett újjászervezik a terjesztési részleget, a marketingügyeket és a vállalati kommunikációt egységes irányítás alá vonják. A jövőben kiemelt figyelmet fordítanak a kutatás-fejlesztésre, a szoftverekre és a különböző szolgáltatásokra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások