Éveken belül szabvánnyá válhat a HTML5

Éveken belül szabvánnyá válhat a HTML5

2012. szeptember 12. 12:10, Szerda
A legújabb információk alapján 2016-ig lezárulhat a HTML5 szabványosítási folyamata. A fő problémát az jelenti, hogy a vetélytársaknak számító böngészőfejlesztők nehezen tudnak közös álláspontot kialakítani.

A HTML5-nek számos előnye van, például a helyhez kötött szolgáltatásokon túl a videók, a hangfelvételek, az animációk és más tartalmak is közvetlenül integrálhatók a honlapokba, s a lejátszásukhoz nincs szükség kiegészítőkre. Emellett előny az is, hogy a HTML5 lehetővé teszi a dinamikus webes alkalmazások elkészítését. A HTML5-nek vannak ugyanakkor komoly hátrányai is. A legsúlyosabb az, hogy jelenleg nincsenek olyan egységes kodekek hozzá, amelyeket minden böngésző támogatna. Vagyis aki a szabványt támogatja, annak a videót számos formátumban kell elérhetővé tennie, ez pedig többletmunkát jelent. Ezenkívül szintén komoly gond, hogy nincs megfelelően szabályozva a HTML5 jogi környezete, hiányzik az eltérő bitrátájú streamingek létrehozásának lehetősége, valamint helyi tárolás nélkül nem lehet lejátszani a videókat.

Az új internetes szabvány kidolgozását és elfogadását sok probléma hátráltatja. Ez utóbbiak ellenére a munka a következő négy évben felgyorsulhat. Michael Smith, a World Wide Web konzorcium (W3C) szabványosítási testületének tagja elmondta, hogy a HTML5 2014-re ajánlásként fog megjelenni, míg legkésőbb 2016-ra már érvényes szabvány lesz. Ugyanakkor mindezt közel sem egyszerű megvalósítani, mert a különböző böngészőfejlesztő cégek és szervezetek eltérő véleménye miatt nehéz egységes álláspontot kialakítani. Smith példaként a WebGL 3D-technikát említette, amit a jövőben az Internet Explorer aligha fog támogatni. A szakember közölte: nem szabad elfelejteni, hogy valójában vetélytársakról van szó, emiatt keményen kell dolgozniuk azért, hogy a végleges megállapodásokat tető alá hozzák.

A HTML5 jelenleg fejlesztési-tervezési szakaszban van, azonban már most számos webes szolgáltató alkalmazza. A böngészőket fejlesztő vállalatok folyamatosan azon dolgoznak, hogy új funkciókat integráljanak a termékeikbe. Az első érvényes szabvány alighanem a HTML5.1 lesz, amit később folyamatosan tovább fognak fejleszteni. Az egyes fejlesztési szakaszok 1-2 évet ölelnek majd fel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások