Kockázatos, de szükséges lépés a Windows 8 megjelenése

Kockázatos, de szükséges lépés a Windows 8 megjelenése

2012. szeptember 30. 16:45, Vasárnap
A Gartner piackutató cég álláspontja szerint a Microsoft rendkívül kockázatos manőverbe kezdett az új operációs rendszer kifejlesztésével és piacra dobásával.

Michael Silver, a Gartner alelnöke és elemzője úgy vélte, hogy a tengerentúli konszern kénytelen kockáztatni, ha továbbra is meghatározó szerepet akar játszani a korszerű mobil eszközök világában. A szakember hozzátette: korábban, amikor a hírek elolvasására, az internetezésre és a játékokhoz a PC volt az egyedüli készülék, akkor a Windows erős pozícióban volt. Időközben azonban az okostelefonok és a táblagépek megjelenésével és elterjedésével megváltozott az emberek munkastílusa, s a PC csupán egy lett a sok eszköz között.

A piackutató cég másik munkatársa, Steve Kleynhans kiemelte: a vállalat teljesen áttervezte és a táblákon való működés miatt technológiailag új alapokra helyezte új operációs rendszerét. A Windows 8 nem csak egyszerűen a Windows egy újabb verziója, amelyben kisebb vagy nagyobb változtatásokat eszközöltek, hanem egy egy új korszak kezdete a Microsoft számára.


Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az amerikai társaság üzletének két fő oszlopa a Windows és az Office. A termékeken végrehajtott radikális módosítások nagyon kockázatosak, mivel alapjaiban rendíthetik meg az ügyfelek bizalmát. Jó példa erre, hogy a Windows 8 új kezelőfelülete és a Start-gomb hiánya komoly vitát váltott ki. Az érintőképernyőkre optimalizált kezelőfelület kiválóan passzol a tábla PC-khez és a hibrid készülékekhez, de nehézségeket okozhat az asztali számítógépek tulajdonosainak.

Amennyiben a Windows 8 sikeres lesz, úgy jelentős mértékben befolyásolhatja a vállalatok és a szervezetek táblagép-vásárlásait. Azonban számos felhasználó még csak most cseréli le a Windows XP-t a Windows 7-re. Silver szerint ők komoly dilemmával fognak szembesülni és feltehetik maguknak a kérdést: dolgozzanak a Windows 7-esen vagy máris váltsanak a Windows 8-ra?

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások