EU - online is azonnal elérhetővé kell tenni az új filmeket

EU - online is azonnal elérhetővé kell tenni az új filmeket

2012. október 10. 21:13, Szerda
Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke bírálta a jelenlegi filmterjesztési rendszert. A politikus leginkább azt kifogásolta, hogy a szabályozás nem egységes.

Kroes szerint a jelenlegi filmterjesztési modell nem mondható megfelelőnek, mert mire a moziból a DVD-kre, illetve a televízióba és a világhálóra jutnak a legújabb alkotások addig nagyon sok idő telik el. Ezek a rendszerek nem kínálnak optimális terjesztési lehetőségeket és nehéz is őket ötvözni egymással. Az Európai Bizottság alelnöke éppen ezért egy olyan rugalmas keretrendszer kialakítását sürgette, amely ösztönzi az új üzleti modellek kialakítását, továbbá a rajongóknak és a fogyasztóknak a jelenleginél jóval nagyobb kínálatot biztosít, s egyúttal korlátozza az online kalózkodást.

Azt szeretné, ha az emberek az eddiginél sokkal hamarabb, gyakorlatilag azonnal és legálisan hozzájuthassanak az őket érdeklő különböző filmekhez, és ezen folyamat közben ne ütközzenek "frusztráló mesterséges akadályokba". A politikus hozzátette: a digitális korszak nem fenyegetés a filmiparnak, sokkal inkább egyedülálló értékesítési lehetőségeket jelent, ezért nem szabad sem figyelmen kívül hagyni, sem harcolni ellene. Ugyan az emberek ma már nem azért mennek a mozikba, hogy filmhíradókat nézzenek meg, de a tömegek még mindig több százmillió eurót fizetnek ki azért, hogy megnézzék a filmeket.

Kroes konkrét javaslatokkal nem állt elő, felvetéseit csupán vitaindítónak szánta, fontosnak tartotta azonban leszögezni, hogy egységes európai szabályozást szeretne ezen a területen is. Sajnos a filmipar eddig minden hasonló felvetést elutasított, miként azt is jelezte, hogy nem hajlandó megváltoztatni a terjesztési modelljét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások