Durvul a Samsung - Apple vita, utóbbi chipgyártót vált

Durvul a Samsung - Apple vita, utóbbi chipgyártót vált

2012. október 15. 14:41, Hétfő
Úgy tűnik, hogy beigazolódik az a feltevés, miszerint új chipgyártó partnert keres magának az Apple. A Samsungot - a korábbi hírnek megfelelően - a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) válthatja.

A kaliforniai konszern alighanem komoly döntést hozott és levonta a következtetéseket a Samsunggal folytatott jogi vitából. Az Apple ugyanis új chipgyártót keres, aki a jövőben szállíthatná az iPad és más készülékei rendszerprocesszorait. A befutó a TSMC lehet, amely azért keltette fel az amerikai társaság érdeklődését, mert a chipeket 20 nanométeres gyártási eljárással készíti. Erről a Taiwan Economic News számolt be J. T. Hsu elemzőre, a Citigroup Global Markets szakértőjére hivatkozva. Az információt később Gus Richard, a Piper Jaffray munkatársa is megerősítette. A Samsung jelenleg 32 nanométeres gyártási eljárással készíti a chipeket.


Hsu közölte, hogy az Apple már augusztus óta vizsgálja a technikát és a terve az, hogy az iPad és más eszközöket a jövőben 20 nanométeres gyártási eljárással készülő négymagos chipekkel látja el. A tesztgyártás novemberben indulhat el, míg a sorozatgyártás az esztendő utolsó negyedévében kezdődhet. A döntés nem számít meglepetésnek, hiszen az Apple és a Samsung viszonya az elmúlt években - a szabadalmi perek miatt - erősen megromlott. Nyilvánvalóvá vált, hogy a dél-koreai cég már csak az élő szerződésekben előírt kötelezettségeit teljesíti, új megállapodások megkötésére gyakorlatilag semmi esély nincs és ezt követően az Apple új chipgyártó partnert keres majd magának.

Az már tavaly szeptemberben kiszivárgott, hogy a TSMC és az Apple együttműködési megállapodást írt alá. A szerződés értelmében a tajvani vállalat szállítja a következő években az amerikai konszern okostelefonjaihoz és táblagépeihez a System-on-Chipeket. Ugyanakkor érdekesség, hogy a TSMC augusztus végén mind az Apple, mind a Qualcomm exkluzív chipgyártási megállapodás-tervezetét elutasította. A két konszern egyaránt több mint 1 milliárd dollárt ajánlott a cégnek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások