Nem kémkedett a Huawei

Nem kémkedett a Huawei

2012. október 19. 08:17, Péntek
A kínai Huawei Technologies Ltd, a távközlési hálózatokban használatos berendezések piacának második legnagyobb gyártója, nem folytatott kémkedést az Egyesült Államokban az általa szállított és telepített rendszereken keresztül − állapította meg az amerikai kormány vizsgálata a Reuters értesülése szerint.

A másfél éven keresztül tartó ellenőrzés-sorozat pusztán annyit derített ki, hogy másfajta biztonsági kockázatokat hordoz a vállalat technológiája: a hackerek viszonylag könnyen bejuthatnak a számítástechnikai rendszerekbe a cég hálózati berendezésein keresztül. A hír azt jelenti, hogy fellélegezhetnek a vállalat ügyfelei, amelyeket megrémiszthetett az amerikai kongresszus múlt hónapban megfogalmazott vádja, miszerint a Huawei és kínai szektortársa, a ZTE rendszereinek telepítése az USA-ban nemzetbiztonsági kockázattal jár.

A technikai rések lehetőségéről szóló hírt a múlt héten egy malajziai számítástechnikai konferencián megerősítette Felix Linder hálózatbiztonsági szakember. Mint mondta, vizsgálatai során nagyon sérülékenynek találta a Huawei routereit. Ötször könnyebben törte fel ezeket, mint a versenytárs Cisco Systems hasonló eszközeit. Emögött azonban nem tudatos, akár a kémkedést lehetővé tevő szándék húzódhat meg, pusztán a kódolás hanyagságáról van szó. A Huawei kezdettől fogva tagadta a vele szemben felmerült vádakat, de nem adott kielégítő választ a pekingi kormányhoz fűződő viszonyát firtató kérdésekre.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások