Az érintőképernyő nélküli notebookoknak nincs jövőjük

Az érintőképernyő nélküli notebookoknak nincs jövőjük

2012. október 29. 23:44, Hétfő
Az Intel azzal számol, hogy jövőre az érintőképernyős notebookok lesznek a slágertermékek, ugyanakkor ezt megakadályozhatja, hogy kezd hiány lenni az érintésre érzékeny kijelzők alkatrészeiből.

Elsősorban nem az okostelefonok, hanem a Windows 8 megjelenése és elterjedése segítheti elő az érintőképernyők térhódítását. Paul Otellini, az Intel vezetője szerint egy év múlva már nagyon nehezen lehet majd eladni érintőképernyő nélküli notebookokat a felhasználóknak. A cégeknél ugyanakkor kicsit más lesz a helyzet; Otellini a saját példájából indult ki. "Sosem gondoltam volna, hogy ilyen gyakran fogom megérinteni a saját kijelzőmet, de ez a dolog egyszerűen jól működik" - mondta.


Bármennyire is az érintőkijelzők gyors elterjedésével számol az Intel, a számításokat keresztülhúzhatja, hogy kezd hiány kialakulni a különleges megjelenítők alkatrészeiből. Erről a DigiTimes tajvani IT-hírportál számolt be. A jelenség főként egy kínai vegyiüzemben bekövetkezett robbanásra vezethető vissza, ami miatt komoly hátrányokat szenvedett az alapanyagok termelése. A másik probléma az érintőképernyős készülékek számában keresendő. Egyre több ilyen eszköz jelenik meg a piacon, a Samsung például kétszer annyi alapanyagot rendelt meg, mint korábban. Az iPhone és az iPad készülékekhez is több millió érintőképernyőt kell előállítani, s a Windows 8, illetve a Windows RT megjelenése sem javított az összképen. Jelenleg a kínálat 30 százalékkal a kereslet alatt van és javulásra csak karácsony körül lehet számítani.

Az érintőképernyők száma már 2010 júliusában drasztikusan nőtt. A 2009-ben eladott 176 000-rel szemben 2010-ben már 8,9 millió ilyen kijelzőt értékesítettek a világpiacon a gyártók. A szakemberek azt prognosztizálták, hogy 2013-re az eladott érintőképernyők száma elérheti a 63,9 millió darabot.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások