Az ARM irányába menekül az AMD

Az ARM irányába menekül az AMD

2012. november 2. 00:30, Péntek
Az ARM ugyan már jóval korábban jelezte, hogy akár szerverekben is szeretné viszontlátni saját fejlesztéseit, a kezdeményezés most kaphat igazán erőre, miután az AMD is az ő irányukba mozdul el.

Tavaly még arról olvashattunk, hogy az AMD távol maradna az eddig többnyire a hordozható és beágyazott termékek szegmenseiben hódító cégtől, mivel kitart saját, "x86 Everywhere" stratégiája mellett. Azóta nagyot változott a világ, teljesen egyértelművé vált, hogy az AMD nem tud labdába rúgni az utóbbi években ismét magára találó Intel mellett, így új alternatíva után kell nézniük. Ezt most megtalálták az ARM fejlesztéseiben, amelyek az új Opteron processzorok alapjait jelenthetik.

A cég ugyanis közleményben jelezte, hogy licencelik az ARM 64 bites technológiáját, ezt pedig a korábban felvásárolt SeaMicro Freedom Fabric platformjával ötvözve a szerverek szegmensében indítanák harcba. A legnagyobb előny továbbra is az alacsony fogyasztás, valamint ezen megoldások alkalmassága az adatközpontokban történő mindennapos használatra, amely érdekessé teheti őket az olyan webóriások számára is, mint amilyen a Facebook vagy az Amazon. A vezetés véleménye szerint ez legalább akkora változás lesz, mint az első 64 bites chipek 2003-as bemutatása volt, és abban reménykednek, hogy a hatás is ahhoz fogható lesz.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az egyetlen problémát az jelenti, hogy ezek a chipek valamikor 2014-re készülhetnek el, addig pedig rengeteg idő áll az Intel rendelkezésére, hogy valami hasonlóval rukkoljon elő. Ezen már most dolgoznak, hiszen bár ők továbbra sem kívánnak licencdíjat fizetni az ARM-nak, a Centerton és az Avoton architektúra révén jelentős mértékben csökkentenék saját szerverchipjeik fogyasztását, illetve bíznak abban, hogy a jelenlegi útiterv elegendő lesz pozícióik bebetonozására.

Az ARM a maga részéről az új 64 bites Cortex-A50 sorozat révén háromszoros teljesítménynövekedést ígér a jelenleg kapható csúcskategóriás szuperfonokhoz képest, ezen chipek pedig idővel utat találhatnak a szerverek szegmensébe is, immár többek között az AMD közreműködésével.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások