Távozott a Microsofttól Steven Sinofsky, a Windows vezetője

Távozott a Microsofttól Steven Sinofsky, a Windows vezetője

2012. november 14. 11:25, Szerda
A Windows és a Windows Live részlegekért felelős vezető azonnali hatállyal távozott a tengerentúli óriáscégtől. A hardver- és a szoftverfejlesztésekért a jövőben Julie Larson-Green, míg a Windows üzletágért Tami Reller felel.

A Microsoft közleményében nem indokolta meg a döntést, csupán a kötelező tiszteletköröket ismertették: Steve Ballmer megköszönte a szakember munkáját, míg Sinofsky szintén hálás volt a cégnél töltött időszakért. A Business Insider arról számolt be, hogy a vezető Steve Ballmer pozíciójára pályázott és a menedzser távozása után ő akart lenni a Microsoft vezérigazgatója. Azzal fenyegetőzött, hogy elhagyja a társaságot, ha a Windows 8 hivatalos eladási időpontja után nem nevezik ki vezérigazgatónak.


A Reuters és a The Wall Street Journal egyaránt azt írta: ő volt a várhatóan 2018-ban visszavonuló Ballmer egyik lehetséges utódja, ugyanakkor a Cnet kitért arra a közleményre, amit Sinofsky juttatott el a munkatársaihoz és ebben cáfolta a neki tulajdonított fenyegetéseket. Azt írta, hogy a döntése személyes okokra vezethető vissza.

A szakember 1989-ben csatlakozott szoftverfejlesztőként a redmondi céghez,1994 óta ő volt Office-egység vezetője és részt vett az Office 95 és 97 irodai programcsomagok megalkotásában. Később ő felelt az Office 2000, 2003 és 2007 csomagokért is. A Windows 7 legfőbb fejlesztőjeként 2009-ben nevezték ki a Windows-részleg élére. Nem állt könnyű ember hírében, feszült viszonyban volt a többi részleggel, nem dolgozott velük együtt és közel sem volt csapatjátékos.

A The Wall Street Journal kiemelte, hogy a beosztottaival szemben könyörtelen volt, korlátozta a fejlesztők alkotói szabadságát és nem volt képes arra sem, hogy jó kapcsolatot építsen ki a Microsoft fontos partnereivel, például a hardvergyártókkal. Ez utóbbiakkal Steve Ballmer egyeztetett. A cégek aggódtak a Surface megjelenése miatt és Sinofsky magatartása csak rontott a helyzeten, mert nem volt hajlandó meghallgatni a gyártók képviselőit. A Cnet rámutatott, hogy Ballmer mellett más vezetőkkel is rendszeresen vitatkozott.

Sinofsky egyik utódja Julie Larson-Green, aki 1993 óta dolgozik a vállalatnál és a Windows 7-ért, illetve 8-ért felelős menedzsment tagja volt, hozzá tartoztak a kezelőfelületek dizájnjai és a kutatások. Tami Reller pedig 2001-ben érkezett a Microsofthoz és 2007-ben került a Windows-részleghez, ahol pénzügyi és marketingvezető lett. Steve Ballmer nincs könnyű helyzetben, hiszen tavaly óta távozott Ray Ozzie, majd Bob Muglia és Robbie Bach is, míg Stephen Elop a Nokia első embere lett.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások