Az e-könyvekkel lemondunk a magánszféránkról

Az e-könyvekkel lemondunk a magánszféránkról

2012. december 5. 01:31, Szerda
Az Electronic Frontier Foundation (EFF) megállapította, hogy az elektronikus kiadványokat olvasók jobban lemondanak a magánéletükről, mint a könyvtárakat és a könyvesboltokat felkereső, illetve a nyomtatott köteteket lapozgató személyek.

Az EFF összehasonlította a piacon kapható elektronikus könyvolvasók és könyvszolgáltatások egy részét. A szervezet arra volt kíváncsi, hogy ezek az eszközök miként teljesítenek adatvédelmi szempontokból. Többek között a Google Books, az Amazon Kindle, a Kobo, a Sony Reader, az Internet Archive és az Adobe Content Server. Bár az EFF munkatársai az összehasonlítás során az egyesült államokbeli jogi helyzetet vették górcső alá, az eredmények az európai felhasználók számára is igen érdekesek.

Adatvédelmi szempontból a legjobb teljesítményt az Adobe Content Server nyújtotta. Mind a szoftver, mind a másolásvédelmi megoldás számos elektronikus könyvolvasó alapját képezi, s egyáltalán nem teszi lehetővé a vásárlási, illetve olvasási szokásokkal kapcsolatos adatgyűjtést. Hasonlóan jól teljesít az Internet Archive, kivéve, ha könyvkölcsönzési célokra használják.

Legalább öt szolgáltató tárolja azokat az információkat, hogy a látogatók mit kerestek a platformjukon. Az Amazon és a Google bizonyos adatokat el is tárol, ezek között van az utoljára elolvasott oldal és feljegyzik azt is, hogy az adott személy mit vásárolt. A Kobo esetében ugyanakkor lehetőség van az összegyűjtött információkat módosítására. A legnagyobb probléma kétségkívül az, hogy a cégek bármikor továbbíthatják harmadik félnek a megszerzett adatokat. Ezt elvileg minden platformon megtilthatják a felhasználók.

Júliusban a The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a könyvkiadók nem kizárólag plusz bevételi forrást látnak az e-kötetekben, hanem kiváló lehetőséget is az olvasóik szokásainak feltérképezésére. A Barnes & Noble például arra kíváncsi, hogy a művekben az emberek mely kifejezésekre keresnek rá leggyakrabban, melyik fejezeteket vagy részeket jelölik meg, mely korosztályok tagjai milyen kiadványok iránt érdeklődnek. A Barnes & Noble a tapasztalatait megosztaná a többi kiadóval is és az információkat felhasználnák a jövőbeli kiadványok elkészítése során is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások