Kellemes gyorsulást ígér az nVidia Tegra 4

Kellemes gyorsulást ígér az nVidia Tegra 4

2012. december 22. 11:01, Szombat
A gyártó következő generációját képviselő Tegra 4 mobil chipekről szivárgott ki egy rövid lista a napokban, amelyen szemügyre vehetjük a fontosabb változásokat - a teljesítmény terén lesz mit megvizsgálni.

Egy kínai portálon felbukkant kép a negyedik generáció fontosabb jellemzőit sorolja fel, ezek alapján összegezhetjük, hogy nagyjából mire is számíthatunk. A Wayne (a'la Batman) kódnévre hallgató fejlesztés eszerint az ARM új architektúrája épül, és bár a processzormagok száma nem változik, a sebességben mégis lesz változás, míg a grafikus vezérlő igencsak komoly gyorsulást ígér.


A Tegra 4 tehát megtartja a harmadik, jelenleg is kapható generáció esetében megismert 4-Plus-1 felállást, vagyis egy négymagos chipet vehetünk majd a kezünkbe, amelyben egy ötödik mag felelős az energiahatékony üzemmódért, amikor a másik négy egység beszünteti a munkát. Ezek azonban már nem Cortex-A9, hanem az új Cortex-A15 magok lesznek, vagyis sebességnövekedésre itt is számíthatunk, bár az igazi meglepetést az új grafikus vezérlő tartogatja. Ez utóbbi a mostani 12 helyett már 72 feldolgozóegységre támaszkodik majd, és bár hatszoros teljesítményre felesleges várnunk, a különbség nyilván azonnal észlelhető lesz.

Az új chip támogatja a 2560 x 1440 pixel felbontást, valamint az USB 3.0 technológiát, ez pedig a kétcsatornás DDR3L memóriával bővül ki. A 4K szintén szerepel a felsorolásban, ám ennek részleteit nem fejtik itt ki. A gyártástechnológia azonos a Qualcomm Snapdragon esetében megismert, 28 nanométeres, energiahatékony eljárással, a pontos felépítést pedig a mellékelt ábra mutatja.

Az első hivatalos bemutatóra valószínűleg a jövő évi, januárban megrendezendő CES alatt kerül majd sor.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások