Kína feloldhatja a 2000 óta érvényes konzolblokádot

Kína feloldhatja a 2000 óta érvényes konzolblokádot

2013. január 31. 15:38, Csütörtök
A kínai vezetők azt fontolgatják, hogy feloldják a játékkonzolokra 2000 óta vonatkozó tilalmat, amelyet azért vezettek be, hogy a helyi fiatalokat megóvják a "fizikai és mentális károktól".

A hírt a China Daily szellőztette meg. A tiltás óta szigorúan tilos Kínában a konzolok exportja, illetve importja. A kulturális minisztérium egyik neve elhallgatását kérő képviselője megerősítette az információt és elmondta, hogy jelenleg is vizsgálják a rendeletet és ezért számos felmérést végeztek, valamint más szaktárcákkal is egyeztetéseket folytatnak. Ugyanakkor ezek a tárgyalások unalmasnak és hosszadalmasnak bizonyulhatnak, mivel a tilalom kidolgozásában hét hivatal vett részt. A tilalom feloldásához éppen ezért az összes érintett minisztériumnak rá kell bólintania. Ugyan a kínai vezetők utasításba is adhatják a dolgot, de a gyakorlati megvalósítás akkor is egy bizonyos ideig tarthat.


A Microsoft, a Sony és a Nintendo képviselői évek óta szeretnék elérni, hogy Kína feloldja a konzolexport és -import tilalmat, de eddig minden ezzel kapcsolatos törekvésük sikertelennek bizonyult. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban egyre több jel mutatott arra, hogy a kínai vezetők hamarosan megváltoztathatják az álláspontjukat. A kalózkodás ellenére Kína abszolút a jövő játékpiacának számít. Az ázsiai országban egyre több számítógépes játékot adnak el és különösen az online játékok népszerűek. Emellett az eredeti álláspont is, miszerint a gyerekeket és a fiatalokat meg kell védeni a játékok fizikai és mentális káros hatásaitól, egyre kevésbé bizonyul tarthatónak.

A Sonynak 2012 júniusa óta külön irodája is van Guangdong tartományban, a Microsoft pedig tavaly október óta árulhatja a Kinect-rendszert, mivel a Kinect egészségügyi és oktatási célokra is használható.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások