Idén elindulhat a Google zenei streaming-szolgáltatása

Idén elindulhat a Google zenei streaming-szolgáltatása

2013. február 25. 11:40, Hétfő
Úgy tűnik, hogy hosszas tárgyalássorozat után az idei esztendőben végre révbe érhet a tengerentúli konszern és elindíthatja a zenei streaming-szolgáltatását.

A Google már régóta tervezi, hogy egy olyan ajánlattal rukkol elő, amely hatékonyan felveheti a versenyt az olyan zenei streaming-platformokkal, mint a Spotify, a Rhapsody, az Rdio és a Deezer. A Financial Times cikke alapján komoly esély van arra, hogy az új portál már ebben az esztendőben elérhetővé válik a felhasználók számára. A brit gazdasági lap szerint az óriáscég tárgyalásokat folytat a nagy zenei kiadókkal és az egyeztetések célja, hogy végre elindíthassa a zenei streaming-szolgáltatását.

A The Verge zeneipari informátorokra hivatkozva azt írta, hogy az új ajánlat várhatóan a harmadik negyedévtől lesz elérhető. A platformot a Google Play rendszerébe integrálnák és először az Amerikai Egyesült Államokban használhatják majd az internetezők. Amennyiben valóban sikerülne tartani az őszi időpontot, úgy a Google - ezen a területen - megelőzhetné két komoly vetélytársát, az Apple-t és az Amazont, a két konszern ugyanis eddig nem kínál fizetős zenei streameket, ugyanakkor zenei letöltéseket már igen. Emellett mind a három cég lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a számítási felhőben kialakítsák a saját zenei gyűjteményüket.

A The Verge rámutatott továbbá arra, hogy a tárgyalások során komoly szerepet játszhat az is, hogy a Google kész-e keményebben fellépni az illegális másolatokkal szemben. Mindez a zeneipar, illetve az érdekeit képviselő Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) egyik feltétele lehet, így előfordulhat, hogy ezen áll vagy bukik majd a szolgáltatás elindítása. A cégnek szintén fontos a YouTube-licencek megújítása is. Eddig sem a Google, sem a zenei kiadók nem kommentálták a streaming-szolgáltatással kapcsolatos híreket.

A Google 2010-ben jegelte a zenei terveit, mert az ágazati szereplőknek aggályai voltak a szolgáltatásra vonatkozó koncepció bizonyos elemeivel. A szakmai szervezetekkel folytatott egyeztetések azután szakadtak meg, hogy a kiadók jelezték: nem értenek egyet azzal, hogy a szolgáltatás egy számítási felhő-alapú megoldásra épüljön. 2011-ben viszont már arról írtunk, hogy a társaságnak a szerzői jogdíjakkal kapcsolatban kell egyezséget kötnie a legnagyobb lemezkiadókkal és a néhány héten belül elérhető szolgáltatás igénybe vételekor a felhasználók csak hallgathatják, de nem tölthetik le az egyéni igények szerint összeválogatható, lejátszási listákba rendezhető zeneszámokat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások