Online támadások európai konszernek ellen

Online támadások európai konszernek ellen

2013. február 25. 10:19, Hétfő
A tengerentúli újságok és óriáscégek után ezúttal európai társaságok ellen hajtottak végre internetes akciókat kínai hackerek. A célpontok között volt az EADS, a ThyssenKrupp és a Bayer AG.

A támadásokra az elmúlt hónapokban került sor. Az EADS óriáscég illetékesei megerősítették, hogy néhány hónappal ezelőtt egy figyelemreméltó akció volt a vállalat számítógépes rendszerei ellen. A hivatalos álláspont szerint "szabvány támadásra" került sor, a lehetséges károkról ugyanakkor a vezetők teljes mértékben hallgatnak. Mindenesetre az óriáscég jelentette az incidenst a német szövetségi kormánynak.

A ThyssenKrupp hálózatát 2012 közepén szintén "masszív" és "különleges minőségű" online támadások érték. A társaság megerősítette az információt. Az akcióról csak annyit lehet tudni, hogy az Amerikai Egyesült Államokban került rá sor, az viszont kérdéses, hogy a kínai IP-címet használó elkövetőknek sikerült-e betörniük a számítógépes rendszerbe és le tudtak-e másolni belső dokumentumokat. Az EADS és a ThyssenKrupp mellett a Bayer AG vezetőinek is hasonló helyzettel kellett szembenézniük az elmúlt hónapokban.

A német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) tavaly közel 1100 olyan támadást regisztrált, amely a kormány számítógépei ellen irányult és amelyet külföldi titkosszolgálatok hajtottak végre. Az akciók többségét a kancellári hivatal, a külügy- és a gazdasági minisztérium ellen követték el, többnyire olyan e-mailekkel, amelyekhez trójait tartalmazó csatolt fájlokat mellékeltek. A külföldi titkosszolgálatokat leginkább a német pénzügyi és energiaügyi politika érdekelte. A német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) az akciók miatt azt tervezi, hogy egy új kiberhadviselési alosztályt hoz létre, Hans-Peter Friedrich belügyminiszter pedig olyan új IT-biztonsági törvényt akar kidolgozni, amelynek keretében köteleznék a cégeket hackertámadások jelentésére.

Néhány nappal ezelőtt a Mandiant amerikai biztonsági vállalat nyilvánosságra hozta a jelentését, amelyből kiderült, hogy a kínai fegyveres erők egyik egysége tehető felelőssé az amerikai társaságok elleni hackertámadásokért. A kínai külügyminisztérium azonnal cáfolt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások