Itt az első e-ink okostelefon

Itt az első e-ink okostelefon

2013. március 2. 08:59, Szombat
Egyelőre még csak egy (illetve két) prototípus formájában, de az Eink azt reméli, hogy ez nem lesz sokáig így. A kijelző a jól ismert kompromisszumot nyújtja a hosszú üzemidő és a funkcionalitás között.

Az Eink cég még az MWC alatt mutatta be azt a két prototípust, amelyet magukkal hoztak a rendezvényre. Ezen készülékeken keresztül igyekeztek érzékeltetni, hogy mit is kapnánk egy ilyen vagy hasonló megoldás révén - már amennyiben az elérhető lenne a piacon. A fejlesztés érdekes újdonságokat és a jól ismert kompromisszumot biztosítja, remélhetőleg akad majd elég érdeklődő iránta.


Ahogy az a mellékelt videón is jól látszik, mozgóképet nyilván reménytelen megjeleníteni az e-ink kijelzőn, amely most először jutott kizárólagos szerephez egy okostelefonon. A készítők a hordozható kütyük legnagyobb hátrányát szeretnék orvosolni, ez pedig a rövid üzemidő, hiszen a hagyományos LCD-kijelzők energiaigényét még a legnagyobb akkumulátorok sem bírják 2-3 napnál tovább biztosítani. Ezért cserébe a megszokott, viszonylag lassú képfrissítést kapjuk, amely azonban (akár egy teljes héten át) kiválóan alkalmas az olvasásra, a szabadban, erős napsütésben történő használatra, sőt még egy kis böngészésre is, amennyiben a megnyitott oldal kizárólag szöveget és állóképeket tartalmaz.


A cég saját hajlékony kijelzőjét is bemutatta a rendezvényen, ez reményeik szerint idővel egyéb okostelefonokban is helyet kaphat, akár utólag megvásárolt kiegészítő formájában, amelyet talán a hátlap helyére rakhatunk majd be. Ez a prototípusra is kívülről csatlakozik, annak kapacitív érintőképernyője ilyen szempontból hagyományosnak mondható, míg a burkolat alatt egy 1 GHz-es chip dolgozik, így a sebesség sem a készülék erőssége - még kamerát sem látunk rajta, ami szintén jól jelzi, hogy korai előzetesről beszélünk, amely inkább az érdeklődő gyártóknak készült.

Az orosz Yota korábban egy hibrid megoldást mutatott be, amely mind LCD, mind pedig e-ink kijelzőt is magán hord. Előbbi a megszokott feladatokat látná el, míg utóbbi a készenléti állapotban kerül előtérbe, hiszen tökéletes a ritkán változó tartalom, az értesítések és állóképek megjelenítésére, spórolva az energiaigényen.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások