Biztonságos mobiltelefonok politikusoknak

Biztonságos mobiltelefonok politikusoknak

2013. március 3. 14:19, Vasárnap
A német minisztériumok és hatóságok titokgazdáit valamint felső politikai vezetőket, közöttük Angela Merkel kancellárt is teljes mértékben biztonságos új mobiltelefon készülékkel látják el az év közepéig - írja a WirtschaftsWoche online kiadása.

A Deutsche Telekom leányvállalata a T-Systems és a düsseldorfi Secusmart biztonságtechnikai vállalat megbízást kapott a német kormány illetékes beszerzési hivatalától "biztonságos mobilkommunikációs rendszer beszerzésére, üzembe helyezésére és üzemeltetésére". A két vállalat fele-fele arányban szállítja majd a megrendelt 10 ezer készüléket. A biztonságos okostelefon készülékekkel egyszerre lehet majd titkosítva telefonálni és email üzeneteket is küldeni. Eddig mindegyik funkcióhoz külön készülékre volt szükség. Az új készülékek emellett olyan közösségi média alkalmazások futtatására is alkalmasak lesznek, mint a Facebook vagy a Twitter, amelyek ez idáig biztonsági okokból blokkolva voltak.

A készülékeken biztonsági válaszfal különíti el a hivatalos és magáncélú felhasználásokat. A T-Systems saját "Simko3" biztonsági technológiájával ellátott Samsung Galaxy S3 és S4 készülékeket szállít a célra, a Secismart pedig BlackBerry Z 10 készülékeket.

A döntés az új BlackBerry készülék mellett felér egy szenzációval, hiszen a BSI (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) szövetségi informatikai biztonsági hivatal a BlackBerry készülékeket eddig feketelistán tartotta. Ennek oka az volt, hogy a kanadai RIM a nagy-britanniai Eghamban működő szerver központján keresztül bonyolította a BlackBerry készülékek adatforgalmát, ami így nyitott könyv volt külföldi titkosszolgálatok előtt. Az új BlackBerry készüléket azonban a RIM leválasztotta a régi szerver hálózatról, az adatforgalom decentralizáltan történik, a BSI így megadta annak a legmagasabb biztonsági besorolást.

A biztonságos okostelefonokat magánvállalatok is megvásárolhatják 2500 eurós áron.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások