Tökéletes hang

Tökéletes hang

2013. március 30. 13:00, Szombat
Csütörtöktől az év eddigi legjobb hangulatú filmjét láthatjuk a hazai mozikban, amit nehéz úgy nézni, hogy közben ne vigyorognánk.

Hogy tetszett a Tökéletes hang?
Tetszett, jó film
Közepes lett
Gyengén sikerült
Fura szerzet a Tökéletes hang, hiszen tele van sokszor negatívumként lecsapódó dolgokkal, az összhatása mégis rettenetesen pozitív. A története például pofonegyszerű: egy fiatal lány a főszereplője, aki nem igazán akar egyetemre járni, inkább DJ-ként próbálna elhelyezkedni, azonban kelletlenkedvel mégis alkut köt az apjával, hogy megpróbál kibírni és élvezni egyetlen egyetemi évet mielőtt álmait megvalósítaná Los Angelesben.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A lány egy véletlennek köszönhetően kapcsolatba kell az iskola egyik acapella kórusával és ekkor indulnak be az események a maguk szokott módján: hősnőnknek eleinte nem fűlik a foga a dalolászáshoz, később pedig már igen, beleveti magát a kórus életébe, akikkel különböző erőfelmérőkön is részt vesz, hiszen a cél az országos döntőbe jutás a műfajban. Sőt, még egy jófej srác is feltűnik a színen, hogy megdobogtassa Beca szívét.

Igen, a történet a lehető legtipikusabb, minden fordulat előre kottázható, még a legfontosabb sztoriszálak is rémesen elnagyoltak, a dráma egyáltalán nem szorítja össze a szívünket, mert pontosan tudjuk, hogy csak ideiglenes nehézségről van szó, amit csak a kötelezően alkalmazandó a hollywoodi recept miatt főztek bele a sztoriba. Ez pedig általában azt szokta jelenteni, hogy a film nem rántja be a nézőt, aki így nem tud elvonatkoztatni attól, hogy "csak" filmet néz.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Szerencsére, ha a történettel nem is, de a hangulatával, illetve a karaktereivel a Tökéletes hang teljesíti ezt a berántásra vonatkozó küldetést. Illetve nem is feltétlenül a karakterekkel, hiszen még azok is rettenetesen klisések és tipikusak, az álmodozó fiútól az atomkockáig, a lázadó lánytól a fennhéjazó, parancsolgató akarnokig. Azonban, főleg a lányokat alakító színészek annyi élettel töltik meg ezeket a figurákat (Anna Kendrick imádnivaló, Anna Camp nagyszerű pukkancs), hogy az ember élvezettel nézi, ahogy barátkoznak vagy éppen acsarkodnak egymással.

Persze nem csak a színészek viszik el a filmet a hátukon, hanem humor és a dalok is. Mivel a film acapella kórusokra szól, így magától értetődően rengeteg dalos részt látunk, jó pár klasszikus és mai dal ötletes és remek koreográfiával megtámogatott feldolgozását. Persze a színészeknek közvetve ehhez is hozzájárulnak, hiszen ők énekelnek és táncolnak, s teszik ezt olyan jó kedvvel, hogy az óhatatlanul átragad ránk is.

Láthatunk próbákat, versenyelőadásokat, még acapella-párbajt - a Tökéletes hangban minden, ami a dalokkal kapcsolatos nagyságrendekkel magasabb színvonalat képvisel, mint a többi rész. Mondhatnánk azt is, hogy ez szégyen, hiszen a készítőknek könnyű dolga volt, csak fele olyan hosszú forgatókönyvet kellett írniuk a sok dal miatt, azonban magukba az előadásokba mégis sikerült annyi nüanszot, karaktermomentumot csempészniük, amelyek még élvezetesebbé teszik az éneklést. Hiába tűnik tipikus szórakozásnak a film, a hangsúly a szórakozáson van, melyet egy rivális banda, megható befejezés és még némi váratlan toaletthumor tesz teljessé.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Tökéletes hang nem lett tökéletes, mégis veszett módon szórakoztató és szerethető, roppant aranyos film. Vannak esetek, amikor az ember könnyedén túllép a fentebb felsorolt negatívumokon, hiszen a pozitívumok akkora hévvel söprik el azokat, hogy mást nem is tehetne - a Tökéletes hang erre remek példa. Nem biztos, hogy ez az a film, amit az ember odatenne a polcára, hogy máskor is megnézzen első szándékból, de ha alkalom adódik rá, például tévében észreveszi, akkor bármikor képes lenne megnézni újra meg újra. Meg újra. Mert jó hangulatba került tőle.

Persze hiába szórakoztató, nyilván nem mindenkinek ajánlható - akit például a hideg ver ki a filmbéli éneklésektől (persze nem musicalről van szó, csak fellépéseken és gyakorláson énekelnek) vagy nem szereti a zenét, annak messzire kerülnie kell. Mivel története nincs sok a Tökéletes hangnak, a bizonytalanok nyugodtan megnézhetik az előzetest, nem lőnek el maguknak nagy poénokat, cserébe kapnak egy kivonatot abból, hogy milyen a film "kicsiben", s eldönthetik, hogy érdekli-e őket.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Tökéletes hang (Pitch Perfect)
színes, magyarul beszélő, amerikai zenés komédia, 112 perc, 2012
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

rendező: Jason Moore
író: Mickey Rapkin
forgatókönyvíró: Kay Cannon
operatőr: Julio Macat
producer: Elizabeth Banks, Paul Brooks, Max Handelman

szereplők:
Anna Kendrick (Beca)
Anna Camp (Aubrey) Brittany Snow (Chloe)
Rebel Wilson (Amy)
Adam DeVine (Bumper)




Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások