Bemutatkozott a Facebook "okostelefonja"

Bemutatkozott a Facebook "okostelefonja"

2013. április 5. 09:16, Péntek
A Facebook a várakozásoknak megfelelően bemutatta saját fejlesztésű kezelőfelületét, amely az Android platformon igyekszik kiszolgálni a közösségi igényeket, elsőként az HTC új okostelefonján.

Az elmúlt hónapokban számos alkalommal olvashattunk arról, hogy a közösségi portál saját okostelefonon dolgozik, amelyet minden valószínűség szerint a HTC készít. Az utóbbi néhány napban némileg tisztult a kép, világossá vált, hogy a weboldal részéről nem okostelefonról, hanem egy szoftveres megoldásról van szó, bár partnerük azért csak piacra dobja új készülékét - a hivatalos bemutatón mindkét fejlesztést ismertették.


A Facebook Home eszerint az Android platformon elérhető kezelőfelület, amely természetesen a közösségi funkciók elérését igyekszik megkönnyíteni. Ez nemcsak az eddig használt kezdőképernyőt és appokat cseréli le, de egy egyedi felületet nyújt készenléti módban is, az egyes alkalmazások helyett a kapcsolatok és barátok listájának frissítéseit helyezve előtérbe. Az értesítések és friss üzenetek a képernyő közepén jelennek meg, itt fontos szerep jut a teljes képernyőt elfoglaló képeknek is, a további azonnali üzenetek pedig szintén könnyedén elérhetők a kis ikonok révén, amelyek alapesetben a kijelző jobb oldalán kapnak helyet. A Home gomb profilképünket mutatja, innen balra simítva az üzenetküldőt, jobbra simítva az utoljára használt alkalmazást érhetjük el, míg felfelé az applista található.


Az új felület a Google Play portálról lesz letölthető (a meglévő Facebook app frissítésén keresztül), ez azonban csak a Galaxy S III, S 4, a HTC One, One X+, valamint a Note II alatt lesz elérhető, bár dolgoznak további eszközök, így például androidos táblák támogatásán is. Az iOS bevonása egyelőre még kérdéses, ezzel kapcsolatban Mark Zuckerberg kétkedő volt, bár végleges döntés a jelek szerint még nincs. A megjelenés április 12-én esedékes, először az Egyesült Államokban, ezt követi majd a rajt a további országokban. A lépésen érezhető, hogy az immár a tőzsdén is jelenlévő cég igyekszik a mobil vonalat előtérbe helyezni, kiaknázni az új hordozható eszközök népszerűségében rejlő lehetőséget, amely talán egy nap valóban elvezet az asztali vonal visszaszorulásához.

A fenti készüléklistát érdemes kiegészíteni a HTC First okostelefonnal, hiszen ezt kifejezetten a Home támogatásának gondolatával dobják piacra. A megjelenésekor 100 dollárba kerülő készülék ugyanazon napon jelenik meg a tengerentúlon, igaz itt már az Orange és az EE szolgáltatók neve is képbe került, így nem kell sokat várnunk az európai rajtra. A listán 4,3 hüvelykes kijelző, 5 megapixeles kamera, ikermagos Snapdragon 400 processzor, Android 4.1, LTE elérés, valamint 4 eltérő szín (fekete, fehér, vörös és kék) szerepel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások