Már az Intel is az Androidban látja a jövőt

Már az Intel is az Androidban látja a jövőt

2013. április 24. 09:05, Szerda
Míg az asztali szegmens zsugorodását jól érzékelteti a cég és közvetlen vetélytársuk eredményének romlása, addig a mobil szférában az Android továbbra is látványosan nyomul előre, ami egyes értesülések szerint az Intel érdeklődését is felkeltette - olyannyira, hogy a PC-gyártók számára érdekes lehetőségként vetik fel androidos, ám Intel chippel felszerelt táblák és hibridek piacra dobását. Több nevesebb szereplő is készül erre, míg a Microsoft szintén olcsóbb, kisebb kijelzővel ellátott példányokat mutatna be.

Az elmúlt napokban az SG hasábjain is olvashattunk arról, hogy az Intel új vezetőt és új stratégiát is keres, Paul Otellini utódját ugyanis még mindig nem sikerült megtalálniuk. Budapesti sajtóeseményükön ezzel egy időben azt hangoztatták, hogy érdekes mobil fejlesztésekkel készülnek, itt egyáltalán nincsenek lemaradva, mi több, már eddig is számos Intel chippel ellátott hordozható készülék jelent meg a piacon, ezeket pedig újabb változatok követik majd.

Nem véletlen, hogy a mobil szegmensre ilyen nagy hangsúlyt helyeznek, hiszen az asztali PC-k területén nincs igazán okuk az örömre. Az elmúlt negyedévben a tiszta profit csaknem egynegyedével csökkent, miközben az IDC a globális forgalmat illetően az utóbbi másfél évtized legrosszabb három hónapját regisztrálta. Közvetlen vetélytársuk még ennél is kedvezőtlenebb pozícióban van, hiszen kisebb méreténél és szerényebb anyagi hátterénél fogva ők sokkal inkább megérzik a visszaesést: az AMD bevétele harmadával esett vissza, újabb komoly veszteséget eredményezve.

Tajvani iparági források eközben arról adtak hírt, hogy az Intel megkezdte az Android népszerűsítését azon PC-gyártók körében, akik komolyan érdeklődnek a hibrid megoldások területe iránt. Állításuk szerint több nevesebb szereplő is pozitívan reagált a lépésre, közülük a Lenovo már május folyamán piacra dobhatja a Yoga noteszgépet, mégpedig egy 11 hüvelykes kijelzővel és természetesen az Intel saját chipjével. A Hewlett-Packard, a Toshiba, az Acer, valamint az Asustek a harmadik negyedévben követik példájukat, valószínűleg valamilyen Atom processzorra támaszkodva - itt a februárban bejelentett Clover Trail + sorozat jöhet számításba az első körben.

A processzorgyártó számára elsősorban a tovább romló PC-eladások, valamint a Windows 8 viszonylagos kudarca lehet motiváló tényező az Android pártolásában. Amíg ugyanis a Microsoft új operációs rendszere nem tudta megállítani a kedvezőtlen piaci folyamatokat, mi több, maga is számos kritika forrásává vált, addig az Android menetelése folytatódik, legyen szó az okostelefonokról, vagy akár a táblákról. Jellemző, hogy a brit YouGov friss felmérése szerint a szigetországban már érezni a drágább androidos táblák előretörését, itt például az Apple alig egy év alatt 10 százalékos piaci részesedést veszített el. Igaz, az almás cég még mindig 63 százalék felett uralkodik, ám a Google Nexus 7 ezalatt 8 százalékot, a Kindle Fire pedig 5 százalékot szerzett a semmiből indulva, míg a Samsung 4-ről egészen 10 százalékra javította saját eredményét. Az iPad Mini 4 százalékra volt jó, ám az elégedettségi mutatók terén azért vezeti a listát.

Az Intel véleménye szerint az ideális árszint valahol 500 dollár körül húzható meg, az androidos noteszgépek és hibridek ebben a kategóriában hódíthatják meg a szélesebb tömegeket. Fontos továbbá, hogy lecsatolható billentyűzettel érkezzenek, az Androidra pedig leginkább azért van szükség, mert a felhasználók jelentős része már találkozott a rendszerrel, az appok terjesztése egyszerű és kényelmes, a választék szintén megfelelőnek tekinthető. Partnereikkel együtt valószínűleg abban bíznak, hogy a Google mobil szoftvere a Windows RT-hez képest jobb esélyeket kínál majd számukra ezen a piacon, bár itt még semmi nem dőlt el.


Néhány nappal ezelőtt maga Paul Otellini is arról beszélt, hogy a cég kifejezetten olcsó érintőképernyős fejlesztésekkel is készül, ezek az új Bay Trail sorozat chipjeire épülnek, áruk akár a 200 dolláros szintet is elérheti, megjelenésük pedig még az év vége előtt várható. Ez ugyan a tajvani pletykától teljesen külön jelent meg, ám az Android itt is rögtön a legvalószínűbb szoftveres szereplőként tűnt fel, így egyre valószínűbbnek látszik, hogy a vállalat valóban komolyan gondolja az operációs rendszer alkalmazását.

Ezt nyilván a Microsoft sem fogja tétlenül nézni, már csak azért sem, mert saját Surface táblái eddig a Windows 8-hoz hasonlóan szerepelnek - különösen ha a Windows RT-re épülő vonalat nézzük. A befektetőknek megtartott negyedéves konferencia során elhangzott, hogy ők is kisebb kijelzővel ellátott változatokat dobnának hamarosan piacra, ezek ára szintén alacsonyabb lehet, és számítanak több nagyobb OEM-gyártó együttműködésére. A Windows 8-at futtató készülékek pontos megjelenési dátuma, mérete és egyéb jellemzői még nem ismertek, de egy 7 vagy 8 hüvelykes változat debütálása esélyesnek látszik, mint a Surface család belépő szintű tagja.

Kínában ezalatt az olcsóbb 7 és 8 hüvelykes táblák már 70-80 dolláros áron találnak gazdára, egyre nagyobb számban. Az ottani gyártók becslései szerint tavaly a belépő szintű példányokból mintegy 60 millió darab kelt el, idén ez már 100 millió lesz, míg az első vonalba tartozó cégek (Apple és társai) készülékeiből szintén eladhatnak ugyanennyit. Nem csoda, hogy a fenti cégek szinte mind jelen vannak ezen a piacon, bár itt a helyi szereplőkkel is meg kell birkózniuk, ami nem könnyű feladat.

Az Intel részéről még így is meglepetés az Android felkarolása ezen a téren, bár ők már a tavalyi MWC óta egyértelműen igyekeznek megkapaszkodni a mobil szegmensben, hiszen akkor mutatták be az Intel chippel ellátott első okostelefonokat. Eddig ide koncentrálták erőfeszítéseiket, míg a táblák helyett inkább az ultrabook vonalat erőltették, ahol viszont a Windows 8 kapta a főszerepet. A hivatalos oldalon azonnal szembetűnik, hogy a táblák esetében is a Microsoft szoftvere van (volt) kitüntetett szerepben, így az Android szélesebb körű felhasználása, annak előtérbe helyezése mind a táblák, mind pedig a hibrid megoldások terén bizonyosan súlyos csapás lesz a szoftvercégnek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások