13,3 hüvelykes elektronikus könyvolvasó a Sonytól

13,3 hüvelykes elektronikus könyvolvasó a Sonytól

2013. május 14. 21:36, Kedd
A japán konszern diákok számára készítette el új elektronikus könyvolvasóját. A Digital Paper különlegessége, hogy a 13,3 hüvelykes kijelző nem LCD, hanem e-ink technológiás és tollal is használható.

A prototípus súlya 358 gramm, mérete 233 x 321 x 6,8 mm. A beépített E-Ink képernyő 4:3-as képarány mellett 1600 x 1200 képpontos felbontással rendelkezik. A nem szélesvásznú képarány miatt az eszköz különösen jól használható a könyvek és a magazinok digitális formában való megjelenítésére. A beépített flashmemória 4 gigabájt, microSD-memóriakártyával bővíthető. Az elektronikus könyvolvasó üzemideje három hét, ami az E-Ink kijelzőnek köszönhető. A TechCrunch szerint a Sony így akar megkapaszkodni a hardverek és a tartalmak szempontjából az Apple és az Amazon által uralt területen.

Az érintőtoll segítségével a tanulók jegyzeteket és jelöléseket helyezhetnek el a PDF-fájlokban. A The Verge tudósítása alapján a következő fejlesztési szakaszban a Sony olyan funkciókat is integrálna a készülékbe, amelyek lehetővé tennék a különböző dokumentumok WLAN-on keresztüli közös szerkesztését. Az oldal emlékeztetett arra, hogy hasonló megoldásokkal korábban az Amazon, a Plastic Logic és a Skiff is kirukkoltak, mert úgy vélték, hogy különösen nagy képernyős termékekkel is meg kellene jelenniük. Az akkori próbálkozások azonban nem voltak túl sikeresek.

Egyelőre még kérdéses, hogy a Digital Paper mikor jelenhet meg a piacon és mennyibe fog kerülni. A japán gyártó három helyi egyetem bevonásával már az idén tesztelni fogja az eszközt, a cél természetesen az esetlegesen hibák kiszűrése.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások