Árcsökkentésre kényszerül a Microsoft

Árcsökkentésre kényszerül a Microsoft

2013. június 5. 08:25, Szerda
A redmondi konszern jelentős mértékben csökkentené a Windows 8-as és Windows RT-s táblagépek, valamint érintőképernyős laptopok árát. Az utóbbiak akár 50 százalékkal is olcsóbbak lehetnek.

Az amerikai vállalat csökkentette a hardvergyártók számára a Windows operációs rendszerek és az Office irodai programcsomagok licencdíját. Az ármérséklés akár 66 százalékos is lehet. A cél az, hogy az érintőkijelzős notebookok átlagára az eddigi 700 dollár helyett 300 dollár legyen, míg a 8 hüvelykes vagy kisebb képernyővel szerelt Windows 8-as tábla PC-k átlagosan 199 dollárba kerüljenek. Kevin Turner, a Microsoft egyik vezetője egy múlt heti befektetői konferencián azt mondta: a helyzet az, hogy az ágazat gazdasági rendszerének újra fel kell építenie magát.


Egy drága Windows az Androiddal szemben esélytelen

Az All Things Digital arról számolt be, hogy Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója az óriáscéget teljesen át akarja szervezni, hogy a Microsoft a jövőben egy eszközökre és szolgáltatásokra összpontosító társaság legyen. Az elképzelésről Ballmer már tavaly októberben tájékoztatta a részvényeseket. A változtatások után három menedzser kerülhet majd előtérbe: Satya Nadella, a szerverrészleg elnöke; Tony Bates, a Skype első embere és Don Mattrick, az interaktív szórakozási részleg vezetője. Egyelőre azt még nem lehet tudni, hogy az új struktúrába miként illeszkedik majd a Windows.

Az ázsiai számítógép-gyártók már tavaly januárban amiatt aggódtak, hogy a Microsoft és az Intel által kért túlzottan magas licencdíjak miatt a vártnál többe kerülnek majd a Windows 8-as tábla PC-k. Ezek a termékek jóval drágábbak, mint az Androidot futtató készülékek. A cégek azt kérték a Microsofttól, hogy csökkentse a Windows 8 árát, míg az Inteltől a processzorárak mérséklését várták, azonban akkor még mindkét vállalat elzárkózott a kérés teljesítésétől. Januárban Paul Thurrott Windows-szakértő azt állította, hogy a drága érintőképernyők miatt nem fogy a Windows 8 és nincsenek olyan eszközök, mint például a netbookok, amik komoly szerepet játszottak a Windows 7 elterjedésében. Mark Whittard, a Toshiba Ausztrália ügyvezető igazgatója szintén úgy vélte, hogy a magas ár is akadályozza a Windows 8-as termékek gyors elterjedését.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások