Kompromisszumos megoldás a Surface Pro

Kompromisszumos megoldás a Surface Pro

2013. június 17. 00:14, Hétfő
A Microsoft Surface egy olyan kompromisszum, amivel példaértékűen kell bemutatni a Windows 8 képességeit: jónak kell lennie táblagépként, de notebookként munkára is alkalmas kell legyen.

Ralf Groene, a Microsoft ipari dizájnért felelős igazgatója új szemszögből avatta be a felhasználókat a Surface projekt részleteibe. A szakember elmondta, hogy a táblagép dizájnja szándékosan visszafogott, a készülékek inkább csak a színes kiegészítő billentyűzetnek köszönhetően szabhatók személyre. A Surface Pro a szoftverek azon színpada, aminek a Windows 8 operációs rendszert a lehető legjobban kellett megjelenítenie, ezért a fejlesztés során a stílus háttérbe szorult. A tervezés során a legnagyobb kihívást a tábla és a billentyűzet közötti kapcsolat megteremtése volt.


Groene hozzátette: a Windows 8-as tábla PC-k tervezésekor kompromisszumot kellett kötni a teljesítmény és a hordozhatóság között. Az eszköznek egy teljes értékű laptopéval megegyező teljesítményt kellett ötvöznie egy táblagép hordozhatóságával. Mindez nem volt különleges feladat, mert a fejlesztőknek mindig kompromisszumokat kell kötniük. A Surface tervezőcsapata 12 személyből állt. Először minden lehetséges formatervet megvizsgáltak és kipróbálták a különböző kijelzőméreteket, végül a 10,6 hüvelykes képernyőben találták meg a kompromisszumot.

Az első tervek még egy egyszerű tábla PC-re vonatkoztak, a Microsoft vezetői ugyanakkor úgy vélték, hogy ez nem lenne elegendő. Így arra jutottak, hogy egy olyan terméket készítenek, amellyel dolgozni is lehet, de szórakoztatásra is jó. A Surface RT esetében a hosszú üzemidő és a szórakoztatási funkciók kerültek a középpontba, míg a Surface Pro azoknak készült, akik a készülékükön dolgozni szeretnének, így ezt sűrűbben kell tölteni.


Stabil és jó minőségű házat akartak kialakítani, ehhez külön eljárást fejlesztettek ki, amelynek során az eddiginél sokkal kevesebb nyersanyag megy veszendőbe. A teljes tervezési folyamatot belső szakemberek végezték és felügyelték, nem volt egyedüli guru, mint amilyen például az Apple esetében Jony Ive. A kérdésre, hogy a Microsoft tervezi-e saját okostelefon piacra dobását, Groene meglehetősen visszafogottan válaszolt. "Már most is vannak jó okostelefonjaink, de ki tudja, mit hoz a jövő?"

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások