Pénzügyi engedélyek nélkül működik a Bitcoin

Pénzügyi engedélyek nélkül működik a Bitcoin

2013. június 26. 10:04, Szerda
A Bitcoin Alapítvány összetűzésbe keveredett a kaliforniai pénzügyi felügyelettel. Amennyiben nem hajlandó együttműködni a hatósággal, akkor nagyon komoly pénzbüntetésekkel sújthatják.


A Bitcoin bármire átváltható virtuális pénz
A kaliforniai pénzügyi felügyelet azzal vádolja a Bitcoint Alapítványt, hogy a szükséges engedélyek nélkül teljesített és teljesít a mai napig pénzügyi tranzakciókat. Az ügyletekben szerepet játszó személyek és szervezetek komoly pénzbüntetést kaphatnak. Amennyiben a szervezet nem állítja le a jelenleg illegálisnak minősülő pénzügyi műveleteket, úgy naponta és tranzakciónként akár 1000-2500 dollárra is büntethetik, ráadásul az ügyletekben részt vevőket akár 250 000 dolláros pénzbüntetéssel és 5 évig terjedő letöltendő börtönbüntetéssel is sújthatják.

A Forbes magazin megszerezte a felügyelet által kiadott dokumentum egyik másolatát. Ennek alapján az alapítványnak 20 napot adtak arra, hogy tájékoztassa a hatóságot arról milyen lépéseket vezetett be a jelenlegi helyzet megváltoztatására. Jon Matonis, a Bitcoin Alapítvány elnökségi tagja szerint ők egy nonprofit szervezet, amelynek az a célja, hogy a Bitcoin-protokollt népszerűsítse és szabványosítsa. Nem vesznek részt pénzügyi üzletekben és nem is ellenőriznek ilyeneket, az ilyen jellegű tevékenységek ugyanis ellentmondanak az alapítvány alapelveivel.

A nyilvánosságra hozott dokumentum május 30-i keltezésű, tehát a 20 napos határidő már lejárt. Egyelőre még kérdéses, hogy a szervezet teljesíti-e kaliforniai pénzügyi felügyelet követeléseit, beszerzi-e a szükséges engedélyeket. A hivatal nem véletlenül vette vizsgálat alá a Bitcoin működését, hiszen a virtuális pénz más valutára váltható vagy online áruházakban lehet vele fizetni. A Bitcoin devizaügyleteinek rendszere önmagában teljes anonimitást jelent, aminek következtében a kiberbűnözők szívesen használják. Áprilisban egyébként megjelentek a rendszert használó első csalók, akik a Skype-on keresztüli támadással generálnak Bitcoin valutát, felhasználva a kliensek számítási kapacitását.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások