Romló kilátások elé néz az ágazat

Romló kilátások elé néz az ágazat

2013. július 29. 16:04, Hétfő
A Canon csökkentette idei évre szóló bevételi terveit, ami azt mutatja, hogy a digitális fényképezőgép-eladások világszerte leszálló ágban vannak.

A japán társaság nyereségbecslését 10 százalékkal, míg bevételi terveit 3 százalékkal vágta vissza, annak ellenére, hogy elvileg a gyengülő jennek javítania kellene a piaci helyzetüket. Korábban Kínától várták a növekedés beindulását, azonban az a távol-keleti piac sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A japán gyártókat tömörítő ágazati szervezet, a tokiói CIPA adatai szerint idén brutális a visszaesés, 42 százalékkal csökkentek a digitális fényképezőgép szállítások, melyet a romló gazdasági helyzet mellett a mindenféle hordozható eszközök (okostelefonok, táblagépek stb.) egyre jobb képminőségével indokolnak. Emiatt csökkentette a Canon éves kompakt eladási irányszámát áprilisban 17 millióról 14,5 millióra, majd most még tovább, 14 millióra.

Még inkább aggodalommal töltheti el a cég iránt elkötelezetteket, hogy már a prémium, cserélhető objektíves szegmens is kezdi megérezni a nyomást, mivel ez az ágazat legnyereségesebb területe, és itt borzasztó erősek a Canon pozíciói. A várakozásokat egyelőre csak minimálisan, 9,2 millióról 9 millióra vágták vissza, de ez is mutatja, hogy semmi nincs kőbe vésve, az eddig a gazdasági válság által nem érintett terület is veszélyben lehet.

Még rosszabb jel, hogy az emberek egyre lassabban váltanak új modellekre, mert míg korábban az új funkciók megjelenésénél felpörögtek az eladások, addig ma már mindenki nagyobb figyelmet fordít az árra. A cég most megmentőként a karácsonyi szezonban bízik, mely időszak az eladások kétharmadát hozza, illetve a többi irodai termékére támaszkodhat, melyek külföldi árát csökkenti a gyengülő szigetországi fizetőeszköz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások