A Microsoft 7,2 milliárd dollárért megveszi a Nokia mobil-üzletágát

A Microsoft 7,2 milliárd dollárért megveszi a Nokia mobil-üzletágát

2013. szeptember 3. 11:47, Kedd
Amire régóta várni lehetett most bekövetkezett: az üzlettel Steve Ballmer leköszönő elnök még egy utolsó kiigazítást végez a Microsofton. Ez a Skype utáni legnagyobb felvásárlásuk.

A 7,2 milliárd dolláros árból 5 milliárd a finn társaság mobiltelefon üzletága és 2,2 milliárd dollárt érnek a szabadalmi jogok. A dolog nem meglepő, tekintve hogy a két cég már 2011 februárja óta szorosan együtt dolgozik azon, hogy alternatívát támasszanak az Apple és a Samsung termékeivel szemben. Sikerük szerény, a Windows Phone telefonok világpiaci részesedése az IDC szerint mindössze 3,7 százalék, de több országban megelőzték a BlackBerryt, ezeken a helyeken ők a harmadikok. A lépéssel a múlt hónapban leköszönt Steve Ballmer még egy utolsó lökést ad cégének a hordozható készülékek világa felé. A tranzakció értéke a második valaha volt legnagyobb felvásárlás a Microsoft történetében, ezt csak a Skype 2011 májusi 9,3 milliárd dolláros üzlete előzi meg.

A két vezető, Stephen Elop és Ballmer nyílt levele szerint "A Nokia és a Microsoft mindig mert nagyot álmodni, legyen szó számítógépről minden asztalon vagy mobiltelefonról minden zsebben, és hosszú utat tettünk meg ezen álmok valósággá válásához." A készpénzes ügylet révén a Nokia részlegének mind a 32 ezer alkalmazottja Microsoft munkatárssá válik. Elopnak nem lesz újdonság a Microsoftos élet, hiszen ott dolgozott mielőtt átigazolt a Nokia eszközökért és szolgáltatásokért felelős alelnökének pozíciójába, ráadásul most hogy Ballmer 12 hónap múlva visszavonul, jó esélye van a vezérigazgatói pozícióra is.


A Nokia egykor a mobiltelefonpiac vezető szereplője volt, de alulbecsülte az okostelefonok iránt mutatkozó igényt. Ugyan már régóta leszállóágban van, de túlsúlya akkora volt, hogy még mindig a második a Samsung mögött, habár ez jórészt a fejlődő országokban eladott nagyon olcsó telefonok tömegének köszönhető. A nagyon jövedelmező szoftverrészlegnek köszönhetően a Microsoft hatalmas készpénztartalékon ül, és kockázatos lehetett számukra, hogy a Nokiát esetleg valamely más vállalat szerzi meg.

Jól döntött a Microsoft?
Igen
Nem
Nem tudom
A régóta tartó együttműködéstől függetlenül nehéz lesz a két vállalatot egyesíteni, hiszen nem túl közeli partnerek. Ballmer szerint ezzel szemben külön-külön kevésbé agilisek, és a fejlesztéseket lelassítják a szerzői jogok miatti egyeztetések. Carolina Milanesi, a Gartner elemzője szerint az egyesülés felgyorsíthatja a reagálásukat a mobilpiacon zajló változásokra, de problémás pont lehet a különböző területekről jövő munkatársak integrálása. A felvásárlást 2014 első negyedévében fogják lezárni, a szabályozó hatóságok és a részvényesek hozzájárulásától függően.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások