Leégett a Hynix két memóriagyártó üzeme

Leégett a Hynix két memóriagyártó üzeme

2013. szeptember 9. 13:24, Hétfő
Wuxi városában egy robbanás, majd az azt követű tűz miatt gyakorlatilag teljesen megsemmisült a vállalat két létesítménye, amelyek a globális memóriagyártás jelentős részéért feleltek.

A kínai városban lévő gyárakban vegyi anyagok robbantak fel, majd ezt követően nagy tűz keletkezett. A két üzemet beborította a füst. A tűzoltóknak másfél órával később sikerült megfékezniük a lángokat. Néhány fórumon már felbukkantak képek és videók a balesetről, ugyanakkor a Hynix eddig még nem adott ki közleményt és azt sem árulta el, történt-e személyi sérülésről, illetve haláleset és mekkora kár keletkezett. Természetesen azt sem lehet tudni, hogy a katasztrófának milyen hatásai lesznek a memóriapiacon. Son Hee Young, a cég egyik szóvivője ugyanakkor megerősítette a tűzesetet a Bloomberg gazdasági hírügynökségnek.


A Hynix a Samsung után a világ második legnagyobb memóriagyártója, többek között DDR3, GDDR5 RAM-okat és flashmemória-chipeket készít. A Wuxiban lévő két létesítmény biztosította a teljes termelési kapacitás felét. Ez azt jelenti, hogy a globális memóriapiacra szánt termékek körülbelül 12-15 százalékát itt gyártották. A két üzem most teljesen kiesik, így a Hynix megrendelői - például az Apple vagy az nVidia - kénytelenek lesznek más forrásból beszerezni a memóriákat. A helyzet már most is rossz, hiszen a memóriaárak némileg emelkedtek az elmúlt időszakban, a mostani eset miatt a RAM-ok és a flashmemóriák tovább drágulhatnak.

Korábban a winchesterpiacon voltak hasonló problémák. 2011 őszén Thaiföldön pusztítottak áradások, akkor az emberek és az állatok mellett az országban lévő üzemeknek is komoly problémákat okoztak az egyre nagyobb áradások. A kialakult helyzet leginkább a Western Digitalt érintette, amely merevlemezeinek 60 százalékát Thaiföldön készíti. Hiány lépett fel, a HDD-k drasztikus módon drágultak és a piac csak több mint egy év után stabilizálódott.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások