Visszavásárolhatja cégét Michael Dell

Visszavásárolhatja cégét Michael Dell

2013. szeptember 13. 17:09, Péntek
Hosszú viták után eldőlt, hogy az üzletember veheti meg az általa alapított Dell céget. A részvényesek döntése után gyakorlatilag minden akadály elhárult a felvásárlás elől.

Az alapító-menedzser és a Silver Lake Partners 24,9 milliárd dollárt fizet a társaságért. Michael Dell az év eleje óta próbálta megszerezni az óriáscéget, de a terv végrehajtását eddig a nagy részvényesek ellenállása akadályozta. A hírt a Dell közleményben, míg az üzletember külön nyílt levélben jelentette be.

Korábban a nagy részvényesek egy része nem akart hozzájárulni a tranzakcióhoz, ezért Michael Dell és a Silver Lake Partners kénytelen volt javítani az ajánlatán. A végső változat értelmében részvényenként a korábbi 13,65 helyett 13,75 dollárt, s emellett részvényenként 13 centes osztalékot is kínáltak. Az utolsó voksolás előtt módosították az eddigi közgyűlési szabályokat, így a tartózkodások már nem számítottak nemleges szavazatnak. Az utolsó akadály a közgyűlés elől akkor hárult el, amikor Carl Icahn befektető közölte, hogy feladja a vállalatért folytatott harcot, mert úgy érzi, gyakorlatilag lehetetlen megnyerni ezt a versenyfutást. Élesen támadta ugyanakkor a közgyűlési szabályok megváltoztatását.

Az öt évvel ezelőtti gazdasági válság óta ez lesz a legnagyobb - pénzügyi befektetők bevonásával végrehajtott - felvásárlás. A tranzakció után Michael Dell lesz a vállalat vezérigazgatója és az üzlet megkötését kétmilliárd dollár hitellel segíti a Microsoft. A társaság azzal számol, hogy a teljes folyamat november elejéig lezárul.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások