Az öregedést akarja megállítani a Google

Az öregedést akarja megállítani a Google

2014. január 14. 16:45, Kedd
A Google már most is egyike a világ legnagyobb hatalommal és befolyással rendelkező vállalatainak, és alapvetően meghatározza az internet fejlődését. Azonban mindez csak a kezdet lehet és erről a társaság fejlesztési laboratóriuma, a Google X gondoskodik, amelynek vezetője Astro Teller, Teller Ede unokája.

Astro Teller a pozíciója mellett vállalkozó is, aki számos céget vezet és előadásokat tart. A Google laboratóriumának pontos helye nem ismert, a kiszivárgott információk alapján fél mérföldre található a vállalat központjától. Az ott dolgozó munkatársak száma szintén titkos; becslések szerint az alkalmazottak több százan vagy akár ezren is lehetnek. Azt már említeni se kell ezek után, hogy a laboratóriumban folyó fejlesztések is titkosak, csak annyi szivárgott ki, hogy több mint 100 projektről lehet szó.

"Alapítóink, Larry Page és Sergey Brin mindig is radikális módon akarták megváltoztatni a világot, ráadásul mindezt olyan gyorsan és átfogóan, amennyire csak lehetséges" - jelentette ki a 43 éves Astro Teller, akinek a kártyáján ez olvasható: Captain of Moonshots. Az elnevezés nem véletlen, hiszen a Google X által támogatott projektek jelentőségét a Holdra szálláséhoz hasonlítják. Teller unokája ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: "Az emberiség minden jelentős problémájával foglalkozunk, ha megtaláljuk az útját és meg tudjuk oldani."

Néhány projekt részletei már régebben ismertté váltak. Az egyik a lapunkon is többször említett 23andMe genetikai adatbázis, míg egy másik program keretében a Google 16 000 tanulásra képes számítógépet akar összekötni, hogy így modellezze az emberi agyat. A Kalifornia és Nevada útjain járó robotautókat is itt fejlesztették ki, éppúgy, mint a Google Glass szemüveget. A világot internethozzáférésekkel ellátó ballonok és a légi szélturbinák ötlete szintén innen származik, miként a Larry Page által tavaly szeptemberben bejelentett Calico projekt is, aminek keretében számítógépek segítségével kutatják az öregedést és az olyan betegségeket, mint a rák vagy az Alzheimer-kór, s azok ellenszerét. A cél az emberi élet évtizedekkel való meghosszabbítása. "A kis lépések túl rövidek. A munkám nagy része abban merül ki, hogy a munkatársak figyelmét a valóban forradalmi dolgokra irányítsam" - nyilatkozta ezzel kapcsolatban Larry Page.


Ramesh Raskar, az MIT professzora, Astro Teller és Megan Smith alelnök

Sergey Brin ideje jelentős részét a titkos laboratóriumban tölti. Mindez nem csoda, hiszen a fejlesztések biztosíthatják a következő évtizedekre a Google pozícióját, ami már most rendkívül erős. Napjainkban naponta 3 milliárd keresés valósul meg a konszern keresőjén keresztül, aminek piaci részesedése 71 százalék. Android fut az eladott okostelefonok 80 százalékán és a Chrome az egyik, ha nem a legnépszerűbb böngésző. A Google Plus a Facebook után a második legnépszerűbb közösségi oldal, megelőzi a Twittert is. Az okostelefonok, a Nexus táblagépek, a Chromebookok, a felvásárolt Motorola mobiljai miatt pedig a vállalat immár jelentős hardvergyártónak is számít. S akkor ott van még a YouTube is, amely a világ legnagyobb videogyűjteményével rendelkezik, a Gmail, mint a legjelentősebb levelezőrendszer, a Picasa fotómegosztó, a Maps térképszolgáltatás, a Hangouts videótelefon és megannyi más termék.

Az adatelemzésekhez hatalmas szerverközpontokra van szükség. A hardverekért egy 50 éves svájci, Urs Hölzle felel. 1999-ben ő volt a cég nyolcadik alkalmazottja, akit Brin és Page vett fel, feladata már akkor a szerverek működésének felügyelete volt. "Óriási káosz volt" - emlékezett vissza a kezdeti korszakra. Azóta ő és beszerzői több milliárd dollárért vásároltak számítógépeket és megalkottak egy olyan szoftvert, ami lehetővé teszi, hogy a számítási teljesítményt automatikusan és a másodperc tört része alatt megosszák az egyes szolgáltatások között, attól függően, éppen hol van rá nagyobb szükség. Ennek a programnak köszönhetően a világszerte üzemeltetett több millió szerver úgy működik, mint egyetlen szuperszámítógép, s gyakorlatilag korlátlan számítási teljesítményt és tárhelyet biztosít a társaság számára. Ennek az infrastruktúrának a segítségével a Google komolyabb extra költségek nélkül próbálhat ki új szolgáltatásokat és távolíthatja el őket, ha nem válnának be.

A tengerentúli vállalat számára még ma sem a pénzszerzés az elsődleges szempont, habár 2013-ra olyan, mások által őrültnek tartott felvásárlások is termőre fordultak, mint a szerzői jogi aknamezőnek számító YouTube. "Amennyiben valami meglévő dolgot csak egy kicsit jobban csinálunk, akkor az emberek alig vagy egyáltalán nem fizetnek érte. De ha radikális módon javítunk a világon, akkor meg fog találni minket a pénz, tisztességes és elegáns módon. Hisszük, hogy hosszú távon így lehet elérni a legjobb nyereséget" - közölte Astro Teller. Larry Page ehhez hozzátette, hogy az új projektek célja az, hogy a meglévő dolgoknál tízszer jobb eredményt mutassanak fel. Példa erre a Calico projekt; amennyiben megtalálják a rák ellenszerét, akkor az emberek élettartama átlagosan talán 3 évvel nő. Ez Page szerint nem akkora előrelépés, mint amilyennek tűnik, ő plusz évtizedeket, akár 100 esztendőt is nyerne.

Tehát a Google számára nem létezik olyan probléma, amit egy megfelelő algoritmussal vagy elegendő számítási teljesítménnyel ne lehetne megoldani. A kaliforniai konszernhez évente kétmillióan jelentkeznek, minden jelentkezőnek 20 felvételi beszélgetésen kell megfelelnie. Amennyiben valaki csak egyetlen fordulóban elbukik, búcsút mondhat annak, hogy a Google alkalmazottja legyen.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások